Les conseqüències del CatalanGate es deixen veure amb el pas dels dies, però algues segueixen sent una incògnita. Per exemple, deixarà Esquerra Republicana caure el govern espanyol a causa de l'espionatge massiu d'independentistes? Els republicans ja han votat en contra d'algunes iniciatives de l'Executiu de Pedro Sánchez d'ençà que es va destapar el cas i han estat molt crítics amb la resposta del govern espanyol, però encara no se sap si tot plegat desembocarà en una retirada terminant del seu suport. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no ha entrat en detalls sobre el futur suport del seu partit a Sánchez, tanmateix, ha tornat a advertir: "S'allunyen les possibilitats d'estabilitat de la legislatura espanyola. La confiança està trencada". 

 

"Veiem com cada dia canvia el context, hi ha noves informacions, que per ara han servit per empitjorar les relacions amb l'Estat", ha explicat el president en una entrevista a Catalunya Ràdio. Aragonès ha insistit a dir que la confiança amb el govern espanyol està trencada, però no tanca la porta a recuperar-la. Per a tal cosa, el president remarca que calen certes accions per part de l'Executiu de Sánchez. Per una banda, Aragonès reclama una comissió d'investigació amb la màxima transparència, criticant la comissió de secrets oficials del passat dijous. També ha reclamat saber qui va donar les ordres per espiar massivament a membres de l'independentisme i garanties que aquest espionatge no continua avui dia. Sense aquestes condicions les relacions entre la Generalitat i La Moncloa seguiran malmetent-se, segons augura el president, qui adverteix: "El govern espanyol no és conscient del que tenen entre mans". 

Transparència i desclassificació 

"Si fa tres anys en vam espiar per independentismes, avui ho segueix fent?, si fa tres anys La Moncloa no sabia res, avui pot dir el mateix? Són preguntes que queden en l’aire", ha lamentat el president. No són les úniques incògnites que ha llençat Aragonès a la seva entrevista, per exemple, ha qüestionat quins són els motius darrere de l'espionatge del seu propi telèfon. Respecte a aquest cas ha reclamat que es desclassifiqui l'autorització judicial del Tribunal Suprem (TS) que va permetre que se l'espiés. "És imprescindible que es desclassifiqui l'autorització judicial. Hi haurà suposicions, veurem intents de justificar-ho i intoxicacions de tota mena", ha assegurat i ha advertit de possibles filtracions de les clavegueres de l'estat, per defensar les seves actuacions. 

Per tot plegat, el president ha insistit en la necessitat de transparència, des de la comissió de secrets oficials, fins al seu propi cas. "Volen que es mantingui l'opacitat perquè determinades clavegueres de l'Estat es mouen millor en l'opacitat, nosaltres en la transparència", ha sentenciat. 

Sense abandonar la negociació

Tot i que Aragonès ha reconegut que la situació entre l'Estat espanyol i la Generalitat està en un moment molt crític, el president es nega a abandonar l'estratègia del diàleg amb La Moncloa. "No els faré el regal d'aixecar-me de la taula de diàleg", ha remarcat Aragonès, qui ha deixat clar que segueix apostant per "forçar a negociar l'Estat". Malgrat això, ha reconegut que perquè la taula avanci s'han de millorar les relacions entre els dos Executius. "Negociem amb l'adversari, no amb els amics. No renunciarem mai a un espai per confrontar idees i defensar la nostra proposta", ha sentenciat el president. 

No hi ha trobada amb Sánchez

En l'entrevista, Aragonès ha afirmat que, malgrat coincidir avui en el Cercle d'Economia, ell i Pedro Sánchez no es reuniran.  "No es tracta de fer una fotografia o una trobada fugaç de 5 minuts. La qüestió és prou greu per donar explicacions privadament i públicament", ha subratllat Aragonès.