Els Comitès de Defensa de la República (CDR) barcelonins han convocat per aquest diumenge a les 19 h, una concentració davant les Torres Venecianes, coincidint amb l'aparició del Rei d'Espanya Felip VI a la Fira de Barcelona amb motiu del Mobile World Congress. Així ho han anat anunciant els diferents Comitès dels barris barcelonins a través de la xarxa social Twitter. La convocatòria, titulada "Foc al Borbó", acompanyada d'una imatge amb la bandera espanyola en flames, alerta: "Borbó, no juguis amb foc, cada cop estem més preparades, la paciència fa temps l'hem enterrat". 

TUIT convocatoria cdr barcelona rei mobile

Aquest mateix diumenge, el president del Govern, Pere Aragonès, tornarà a coincidir amb el rei Felip VI al sopar inaugural del Mobile. Ho ha explicat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que ha dit que també assistirà dilluns a la inauguració del congrés i de l'estand de la Generalitat. Així, Aragonès tornarà a trobar-se amb el monarca després que es veiessin i saludessin al Cercle d'Economia. Plaja ha explicat que l'agenda de la Casa Reial no modificarà ni condicionarà l'agenda del Govern i que el president i els consellers seran en els espais on han de ser representats.

La flama no s'apaga

Aquesta setmana, els CDR van protagonitzar una acció a Vic, quan quatre activistes van despenjar i cremar dilluns a la nit la bandera espanyola de l’ajuntament. També van ser-hi al boicot de l'acte del president espanyol, Pedro Sánchez, al Liceu de Barcelona, que també van convocar per Twitter: "Vens a fer el gall com un venedor sense escrúpols muntant el teatre que pagarem amb més presó i multes. Ho tenim clar. Us passarem per sobre". 

Els CDR també són presents en la ment del líder del PP, Pablo Casadoque fa una setmana que va repetint per tot arreu que ell és un "objectiu" del suposat terrorisme dels CDR. De fet, vol fer-ho servir perquè se'l consideri legitimat per a recórrer els indults als presos polítics. Es basa en un informe filtrat de la Guàrdia Civil sobre el CDR, que assegura que els seus membres van buscar el nom del líder estatal del PP a Google. Fins i tot l'Audiència Nacional ha negat la condició de víctima al cap de l'oposició, però Casado continua esgrimint-ho i difonent-ho. Avui qui ha desmuntat la construcció feta a Gènova ha estat el mateix ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Acusats de terrorisme

Segons aquesta filtració de la Guàrdia Civil, que segueix acusant els CDR detinguts el 2019 de terrorisme, els Comitès presumptament planejaven atemptats, sabotatges i l'assalt del Parlament com a resposta a la sentència contra els consellers i els líders d'entitats socials per l'1-O. Segons l'informe, els CDR investigats formaven "una organització criminal amb finalitat terrorista" i disposaven de "laboratoris" i material "per elaborar compostos explosius". 

L'informe s'ha incorporat al sumari de l'anomenada operació Judes, que instrueix el Jutjat número 6 de l'Audiència Nacional al voltant de 13 CDR que consideren presumptes membres d'uns Equips de Resposta Tàctica (ERT), que seria un subgrup dels CDR que presumptament tenia com a "objectiu comú (...) coadjuvar a la independència de Catalunya" mitjançant l'execució de diferents accions de caràcter violent i, especialment, "el projecte d'assalt, ocupació i defensa del Parlament de Catalunya", assenyalen els responsables de les diligències.

Segons l'informe, hi havia unes esferes superiors que van impartir ordres a l'organització i hi vinculen un CNI català, "una plataforma encara no identificada que estava en contacte amb un dels principals implicats, Xavier Buigas", i que suposadament va donar instruccions per a "la defensa de Parlament" quan arribés l'anomenat dia "d", "amb la finalitat de produir un efecte desestabilitzador a l'Estat espanyol" amb motiu de la publicació de la sentència de Tribunal Suprem contra els organitzadors del referèndum del 2017.

 

Foto principal: els CDR cremen fotos del rei Felip VI / ACN