L'Assemblea Nacional Catalana ha fet una crida per mobilitzar-se aquest dimarts per "deixar clar que Catalunya no té rei ni corona". La mobilització es produeix la vigília de la visita del rei Felip VI a Barcelona. L'ANC proposa a les seves delegacions territorials que s'organitzin cremes populars de fotografies del monarca a les places d'arreu del país el vespre de dimarts com a forma de "mostrar el rebuig" cap a la figura del Rei.

En el cas de Barcelona, l'Assemblea convoca els manifestants a les 20 hores a la Plaça Sant Jaume.

TUIT assemblea plaça Sant Jaume

Aquesta convocatòria no només es circunscriu a aquest dimarts 15 de juny, sinó que l'Assemblea també demana mobilitzar-se aquest dimecres, dia en què Felip VI serà a la capital de Catalunya. La concentració es produirà a les 19 hores a la plaça del Mar, molt a prop de l'Hotel W. Com succeirà aquest dimarts, la rebuda al monarca també tindrà com a forma de protesta la crema popular d'imatges del Rei.

La visita de Felip VI a Barcelona

Felip VI visita aquest dimecres la ciutat de Barcelona amb motiu del sopar inaugural de la Reunió Anual del Cercle d'Economia. Aquesta trobada tindrà lloc a l'Hotel W. El monarca presidirà l'acte juntament amb el president de Corea del Sud, Moon Jae-In.

En el marc de la Reunió Anual del Cercle d'Economia, intervindran altres personalitats de la primera línia política del país, com Pere Aragonès (president de la Generalitat), Jaume Giró (conseller d'Economia i Hisenda), Ada Colau (alcaldessa de Barcelona), Pedro Sánchez (president del govern espanyol), Nadia Calviño (vicepresidenta segona del govern espanyol), Yolanda Díaz (vicepresidenta tercera del govern espanyol), Pablo Casado (líder de l'oposició i president del PP) o els presidents autonòmics Juanma Moreno, Alberto Núñez Feijóo, Ximo Puig i Francina Armengol. L'edició d'aquest any, que anirà del 16 al 18 de juny, porta per títol "La gran reconstrucció. Reptes i oportunitats per a l'empresa, l'economia i la política".

Aquesta visita del Rei serà la primera de les tres que preveu fer a Catalunya en menys d'un mes. La segona la farà durant la inauguració del Mobile World Congress el 27 i 28 de juny i la tercera serà l'1 de juliol per a l'entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona. Encara no se sap si aquest darrer acte es farà a Barcelona o tornarà a la ciutat gironina.

El Rei signarà els indults

L'Agència Catalana de Notícies explicava aquest dilluns que fonts de la Zarzuela han volgut apagar el foc encès per les paraules d'Ayuso sobre el paper del Rei en els indults. El missatge que han enviat és clar: "El Rei signarà qualsevol decret que aprovi el Consell de Ministres", també el referent a la concessió d'indults. La Zarzuela ha manifestat que "el monarca no fa una altra cosa que ser fidel a les seves funcions constitucionals" i que "la signatura dels decrets és Constitució pura".

La presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha hagut de recular i ha expressat que el que la "preocupa" és que "la decisió dels indults arribarà a la taula del cap de l'Estat, i Felip VI va ser la veu i l'esperança de tots els espanyols el 3 d'octubre: "Em fa mal el compromís al qual el sotmetran", ha dit. Ayuso va voler aclarir que el Rei "no és còmplice" dels indults i que "tota la responsabilitat recau en Pedro Sánchez".

 

Imatge principal: Una foto del Rei cremant-se. Europa Press.