Quatre activistes dels CDR encaputxats van despenjar i cremar dilluns a la nit la bandera espanyola de l’ajuntament de Vic. En un vídeo fet públic pel compte de Twitter @CDRacciodirecta es veu com dos activistes s’enfilen al balcó de l’ajuntament de la capital d’Osona, despengen la bandera i la llencen avall, on uns altres dos encaputxats s’encarreguen de cremar-la davant la mirada dels clients d’una terrassa propera.

 

El tuit va ser publicat minuts abans de la mitjanit i anava acompanyat del següent text:  “Avui som a Vic per alliberar-la de l’estat espanyol, perquè cap indult ens farà lliures”, en al·lusió als indults als condemnats pel procés sobiranista que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts .

“Seguim organitzades, seguim mobilitzades”, continua el text, que avisa: “Ens trobareu de nit, somrients i clandestines”.

Els indults, aquest dimarts

L’acció s’emmarca en la campanya de protesta davant la imminència dels indults, després que ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la concessió dels indults en una conferència al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Un cop aprovats els indults, la incògnita és quan sortiran definitivament en llibertat els presos polítics, ja que la majoria dels presos seran a casa per Sant Joan. Fonts penitenciàries han explicat que els tràmits s'esperen àgils, i que un cop demà el govern espanyol aprovi els indults i el Rei els signi, serà qüestió d'hores la publicació al BOE. Després el Tribunal Suprem haurà de liquidar la condemna. I tampoc s'espera que entretingui gaire el tràmit, perquè estaria incorrent en una vulneració de drets fonamentals. Tampoc hi ha gaire interès polític a allargar el tema. La concessió dels indults es vol fer ràpida i sense grans estridències.

En tot cas, els presos han de tornar al centre penitenciari corresponent per signar la interlocutòria d'excarceració que els dona la llibertat i recollir les seves pertinences personals. I això no serà fins a la setmana que ve, ja que no es preveu que els presos tornin a la presó durant el seu permís quan es notifiquin els indults.

Indults parcials

Es preveu que el govern espanyol faci un indult parcial, sense tocar la inhabilitació, però extingint totalment la pena, entre la mesura de gràcia i els anys que ja porten entre reixes. Encara que no els indultin pel que fa a la malversació, els gairebé 4 anys a la presó extingeixen la pena per aquest delicte.

 

Imatge principal: Activistes calen foc a la bandera espanyola / @CDRacciodirecta