Isabel Díaz Ayuso carrega contra Pedro Sánchez l'endemà de la detenció de Koldo García, l'assessor de José Luis Ábalos quan era ministre de Transports, pel presumpte cobrament de comissions il·legals en la compra de mascaretes durant la pandèmia de la covid. La presidenta madrilenya ha qualificat aquests fets de “trama escandalosa amb desenes de tentacles”, ha recriminat a Sánchez que s'hagi “amagat” a Rabat, on ahir era de visita oficial, i li ha reclamat que “es responsabilitzi i doni la cara” sobre tot el que passa al seu govern. Justament ahir, Sánchez va recordar que l’actual president popular, Alberto Núñez Feijóo, “es va alçar al lideratge per un cas també de mascaretes del germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid”. Ni 24 hores després, Ayuso ha replicat que “el que estem veient aquests dies no és igual al cas d'un ciutadà que fa 26 anys que treballa al sector del material sanitari i de qui la justícia ha provat la innocència i la legalitat de la seva feina en dues instàncies diferents”. La líder del PP de Madrid ha lamentat que, com que “s'han acostumat a difamar i a mentir”, ara ella hagi de “suportar com una maquinària governamental amb tot el seu pes i la seva influència” pretén “difamar” el seu govern, la seva família i ella mateixa. I fent servir el recurs habitual, ha respost el mateix a tots ells: “La fruita m'agrada moltíssim”.

Ayuso ha conclòs que “tot el que està sortint i queda per sortir” faria caure “immediatament i a l'instant” qualsevol govern “honrat” i ha afirmat que “l'esquerra creu que té una superioritat moral pretesa i té una inferioritat ètica”. Tant Ayuso com Sánchez al·ludeixen al cas de les suposades comissions que va cobrar el germà d’Ayuso en la compra de mascaretes i que va denunciar Pablo Casado quan era president del PP. Finalment, la Fiscalia Europea va arxivar la investigació el març de l’any passat després que la Fiscalia Espanyola l'hagués desestimat el juny del 2022.

Justament aquest dijous al matí, el jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, ha deixat en llibertat amb mesures preventives Koldo García i els altres tres detinguts. Tots ells s'han acollit al seu dret a no declarar. De fet, una denúncia del PP és l'origen d'aquesta investigació: va ser un escrit presentat a la Fiscalia Anticorrupció per Alfonso Serrano, portaveu del PP a l'Assemblea de Madrid, el que va iniciar-ho tot plegat el 2022.

 

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha alineat amb Ayuso i ha retret a Pedro Sánchez que “guardi silenci” sobre aquests “negocis tèrbols” i “insulti qui demana explicacions”. “El president espanyol, que va assenyalar casos arxivats en repetides ocasions i que van quedar en res, ara s'amaga i s'embarra davant una investigació oberta i gravíssima”, ha proclamat. Així mateix, ha al·ludit als “diversos ministeris implicats, el que paga, el que encarrega i el que es lucra” i ha demanat explicacions a Salvador Illa, ministre de Sanitat en aquell moment, i a Mónica García, actual titular del Ministeri, així com als presidents autonòmics del PSOE que també van comprar aquestes mascaretes.

La relació entre el “m'agrada la fruita” i el germà d'Ayuso

La famosa frase “m'agrada la fruita” que encunya des de fa setmanes Isabel Díaz Ayuso va néixer, precisament, arran d'unes paraules de Pedro Sánchez sobre el seu germà. Durant el seu debat d'investidura, el secretari general del PSOE va referir-se a un “probable cas de corrupció per part de la presidenta de la Comunitat de Madrid, la senyora Ayuso” i va recordar que la seva resposta “fulminant” va ser “evacuar” Pablo Casado. Just en aquell moment, les càmeres van enfocar Ayuso, que va pronunciar un «Hijo de puta». Des del seu equip, van replicar que la presidenta madrilenya havia dit «Me gusta la fruta» i l'endemà, a l'Assemblea de Madrid, va ser ella mateixa qui ho va verbalitzar. La història posterior és ben coneguda: Ayuso va arribar a rebre cistelles de fruita a la Puerta del Sol i el càntic de «Me gusta la fruta» es va multiplicar a les manifestacions convocades pel PP.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!