Un dels detonants de la guerra civil del Partit Popular, que va acabar amb el cap de Pablo Casado rodant, es queda en res. Es tracta de les comissions que hauria comprat el germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. A principis d'aquest any, la notícia de la compra des del govern de Madrid de mascaretes als Tomàs Díaz Ayuso va trasbalsar els populars, però no va tenir quasi efecte sobre la presidenta de Madrid. Semblava que l'únic impacte que aquesta polèmica podria tenir sobre Ayuso seria a través dels tribunals, però tampoc serà això. Aquest dijous la Fiscalia Anticorrupció ha arxivat  les diligències d'investigació que va obrir per dilucidar si hi va haver delicte als contractes al germà de la presidenta Madrilenya, pels quals hauria cobrat 55.000 euros. 

No només el seu germà es veu deslliurat de la lupa judicial, sinó la mateixa Ayuso. Segons elDiario.es, Anticorrupció descarta del tot qualsevol investigació contra Isabel Díaz Ayuso. "La hipòtesi delictiva plantejada pels denunciants es fonamentava en una seqüència de fets de la que inicialment no es deduïen indicis raonablement versemblants ni de la realització del fet investigat, ni del seu caràcter delictiu ni de la responsabilitat en aquest de la persona aforada", s'afirma des de la fiscalia. 

El fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, justifica la decisió afirmant que la investigació duta a terme ha permès descartar  l'existència de conductes penalment rellevants en aquest procés d'adquisició de mascaretes i en què destaca que Ayuso "no ha intervingut en el procediment" perquè el Consell de Govern "no és un òrgan de contractació a la Comunitat de Madrid".

Mascaretes de baixa qualitat 

Al marge d'investigacions, el que s'ha acabat descobrint és que les mascaretes que va vendre Tomàs Díaz Ayuso eren de qualitat inferior a la que fixava el contracte. En el contracte del portal de transparència s'assegura que la Comunitat de Madrid va comprar a l'empresa en qüestió mascaretes FFP2 i FFP3. És a dir, les que més protegeixen. Tanmateix, l'empresa del germà de la presidenta madrilenya va entregar unes mascaretes més barates i de menys qualitat: KN95. 

El tipus de mascaretes que va subministrar l'empresa del germà de la presidenta es poden fer servir sense problema, no són en si defectuoses. Ara bé, no són les que va prometre en el contracte pel qual podria haver arribat a embutxacar-se fins a 55.000 euros. La desesperació per aconseguir material sanitari al principi de la pandèmia podria haver facilitat que es passés per alt aquest factor.