Punt final. La Fiscalia europea ha tancat l’última carpeta judicial que investigava les comissions que va cobrar el germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en el procediment de compra de mascaretes durant els mesos més durs de la pandèmia. L’organisme sentencia que s’arxiva la causa tenint en compte que no hi ha “indicis suficients” que sustentin la comissió d’un delicte en l’adquisició de material sanitari per valor d’1,5 milions d’euros, i argumenta que no s’ha pogut comprovar que es pagués de més durant la transacció comercial. La Fiscalia espanyola també va decidir arxivar el juny del 2022 el mateix cas que havien denunciat diferents grups polítics a la Comunitat de Madrid.

“En particular, no ha quedat acreditat que el preu abonat per les mascaretes fos desproporcionat atesa la qualitat del material ofert i lliurat ni que hagués sofert un increment indegut derivat de la intervenció de persones alienes a l’empresa”, sosté la Fiscalia, que, a més, conclou que “ha quedat acreditat que el transport va ser abonat per l’empresa adjudicatària i no per la Comunitat de Madrid”. Aquest és l’argumentari de l’organisme europeu, que nega que hi hagués un sobrecost en l’operació per la qual el germà d’Ayuso es va emportar 283.000 euros en comissió. O sigui que va cobrar per l’operació el que li pertocava.

El contracte polèmic data de l’abril del 2020, quan a Espanya no hi havia prou material sanitari per atendre les primeres onades de la pandèmia de la covid-19. Llavors la Comunitat de Madrid va adjudicar a dit 1,5 milions d’euros a una empresa propietat d’un amic de la infància de la família Ayuso per comprar mascaretes. L’empresa sospitosa, Priviet Sportive, no tenia experiència en el sector sanitari i el germà de la presidenta madrilenya va intercedir en la transacció i es va endur una comissió sucosa. En un primer moment, Díaz Ayuso va reconèixer que el seu germà es va endur via comissió i en una sola factura almenys 55.850 euros més l’IVA. Ara bé, el govern regional va confirmar després que Tomás Díaz Ayuso va rebre un total de 283.000 euros a través de l’empresa en quatre factures, però va assegurar que tres d’aquestes no tenien cap relació amb les mascaretes.

Fa menys d’un any, al juny, la Fiscalia Anticorrupció va tancar de cop també la causa contra Isabel Díaz Ayuso arran de les denúncies que havien presentat els partits d’esquerres a la Comunitat de Madrid. El ministeri públic va concloure que la presidenta madrilenya no havia tingut cap paper per beneficiar el seu germà en la comissió que va cobrar. De fet, es va abstenir de pronunciar-se sobre els suposats delictes vinculats a fons procedents de la Unió Europea que ja estava investigant l’organisme europeu, que ara ha posat punt final a la causa després d”una exhaustiva investigació”.

El contracte de la discòrdia al Partit Popular

El contracte de Tomás Díaz Ayuso es va convertir en l’arma llancívola que va desembocar en una crisi monumental al Partit Popular, llavors liderat per Pablo Casado. El líder defenestrat va obrir la caixa dels trons quan, en una entrevista a la cadena COPE, va denunciar públicament els pagaments al germà d’Ayuso. “La qüestió és si és comprensible que l’1 d’abril [de 2020], quan morien a Espanya 700 persones, es pot contractar amb la teva germana i rebre 286.000 euros de benefici per vendre mascaretes”. Aquestes paraules de Casado van provocar un enfrontament personal amb Díaz Ayuso, que immediatament va acusar Casado de voler destruir-la políticament. Aquell cara a cara va acabar, gràcies a la pressió dels barons del PP, amb la defunció política de Casado i el nomenament d’Alberto Núñez Feijóo com a nou cap de files del principal partit de la dreta espanyola.