El PSOE intenta frenar l’amenaça d’un cas de corrupció vinculat a la pandèmia. Hores després que l’assessor de José Luis Ábalos quan era ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Koldo Garcíahagi estat detingut, Ferraz marca distàncies amb ell: replica que “no és militant del PSOE”. “Que la justícia actuï, i el que l’hagi fet que la pagui”, responen fonts socialistes. És el missatge de portes endins i de portes enfora. Des dels passadissos del Congrés dels Diputats, el portaveu parlamentari del PSOE, Patxi López, ha contestat que, com “sempre” en aquests casos, cal que “la policia investigui el que cal investigar”, que “la justícia actuï” i que, “si hi ha culpables, que paguin”.

Les paraules de López arribaven després de la notícia que Koldo García havia estat detingut per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil acusat de corrupció en l’adquisició de mascaretes durant la pandèmia de la covid. Se li atribueix el presumpte cobrament de comissions il·legals per l’adjudicació de contractes públics per a la compra de lots de mascaretes i se l’acusa de delictes d’organització criminal, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública. Koldo García, Víctor de Aldama (el seu suposat soci) i tres detinguts més declararan aquest dijous a l’Audiència Nacional. A l’espera de veure com avança la investigació, aquest seria el primer cas de presumpta corrupció vinculat a la pandèmia que esquitxaria l’actual govern espanyol.

El principal afectat per la notícia, José Luis Ábalos, que continua sent diputat del PSOE al Congrés, ha expressat que se sent “estupefacte” i “molt decebut” per la detenció de Koldo García, una notícia que li “fa mal”, que ha qualificat de “cop” i que li és “difícil de creure”. “Me n’he assabentat ara, no en tinc ni idea. M’agradaria poder donar explicacions, però no tinc més informació que el que he llegit”, ha contestat als periodistes al final del ple del Congrés. Ha verbalitzat que “òbviament” no tenia notícia d’aquests suposats pagaments irregulars: “Tot es va fer bé a través dels mecanismes que hi havia, cosa de la qual sempre em vaig preocupar, per cert. Es van fer les contractacions per entitats autònomes i van ser revisades pel Tribunal de Comptes”.

 

A la tarda, en una entrevista al Todo es mentira de Cuatro, preguntat per si algú el va advertir d’aquests presumptes delictes, l’exministre ha respost que “la gent sempre t’adverteix, a vegades amb més o menys fonament” i ha reconegut que ell és una persona que “confia molt” en els seus col·laboradors i que Koldo García sempre li va demostrar “fidelitat, afecte i atenció”. De fet, ha reconegut que el va ajudar a “portar propostes de diferents empreses”. I qui era Kodo García? “M’acompanyava als desplaçaments, com un assistent personal, per això se’l veia sempre a tot arreu”. Va estar al costat d’Ábalos els tres anys i un mes que va ser ministre i havia estat amb ell prèviament durant sis mesos al PSOE. Ábalos i García, que ara no tenen relació, van parlar fa dues setmanes per telèfon.

Pedro Sánchez “reprova” la trama Koldo i nega que fos el motiu per destituir Ábalos

Des del Marroc, el president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha ofert la “màxima col·laboració i transparència” a la justícia, ha assegurat “rotundament” que no coneixia aquesta suposada trama i ha afirmat que “qualsevol intent d’enriquiment a través del cobrament de comissions d’una tragèdia com la pandèmia” té la “reprovació i retret” del govern espanyol. Respecte a les paraules del PP, ha volgut recordar que l’actual president popular, Alberto Núñez Feijóo, “es va alçar al lideratge per un cas també de mascaretes del germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid”. Al·ludia al cas de les suposades comissions que va cobrar el germà d’Isabel Díaz Ayuso en la compra de mascaretes. Pablo Casado, quan era president del PP, ho va denunciar i la tensió amb Ayuso li va acabar costant el càrrec. És una investigació que la Fiscalia Europea va arxivar el març de l’any passat i que la Fiscalia Espanyola havia desestimat el juny del 2022

El PP també reclama explicacions a Salvador Illa i Mónica García

Per la seva banda, Cuca Gamarra, secretària general del PP, ha exigit explicacions de Sánchez i Ábalos, així com del ministre de Sanitat en aquella època, Salvador Illa, i de l’actual responsable del Ministeri, Mónica García. Per Gamarra, aquesta detenció confirmaria que Ábalos es va estar “lucrant amb el dolor dels espanyols en el pitjor moment de la pandèmia”. La mà dreta d’Alberto Núñez Feijóo a Gènova ha afegit que Salvador Illa ha d’aclarir si era “coneixedor d’aquesta investigació” i Mónica García ha d’informar sobre “l’adquisició de material sanitari a través del Ministeri de Foment” en aquell moment. Gamarra ha insistit que cal deixar clar “si el cessament del ministre Ábalos estava vinculat al coneixement d’aquestes actuacions”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!