Koldo García, assessor de l'exministre de Transports i actual diputat del PSOE, José Luis Ábalos, ha estat detingut pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, acusat d'un cas de presumpta corrupció en l'adquisició de mascaretes durant la pandèmia de la covid, segons ha avançat El Confidencial. La policia li atribueix el presumpte cobrament de comissions il·legals per l'adjudicació de contractes públics per a la compra de lots de màscares durant els mesos més complicats de la pandèmia. La causa se segueix per delictes d'organització criminal, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública, en el context d'una investigació sobre la compra i adjudicació de material sanitari. L'UCO, en el marc d'una investigació de la Fiscalia Anticorrupció que dirigeix el Jutjat Central número 2 de l'Audiència Nacional, s'ha desplegat aquest dimecres a vuit províncies de tot l'estat espanyol i ha fet 26 escorcolls en una operació que s'ha saldat, de moment, amb la detenció de 20 persones entre les quals hi ha Koldo García, la seva dona, Patricia Uritz Iriarte; el seu germà, Joseba García; i el president del Zamora CF., Víctor de Aldama.

Ábalos s’ha desvinculat de la detenció de Koldo García. En declaracions als passadissos del Congrés s’ha mostrat afectat per uns fets sobre els quals ha assegurat “no tenir ni idea”. L'exministre de Transports s’ha declarat “estupefacte” per la detenció del que va ser el seu estret col·laborador. “Estic molt decebut”, ha indicat l’ara diputat, que s’ha desvinculat de la trama i ha insistit que durant el seu mandat la compra de mascaretes "es va fer bé".

Contractes durant la pandèmia 

La investigació se centra en l'adquisició de material sanitari que es va fer per part dels ministeris d'Interior i Transports, i de Canàries i les Balears, durant la pandèmia. En total, totes les administracions implicades van adquirir material per un valor de 53 milions d'euros. José Luís Ábalos va designar Koldo García com a assessor el juny del 2018, amb la seva arribada al capdavant del Ministeri de Transports. Només dos anys després, i amb la irrupció de la covid-19, el govern espanyol i les autonomies buscaven els millors proveïdors per comprar de forma massiva mascaretes. Precisament, en aquest moment és quan l'UCO situa les presumptes maniobres de Koldo García per obtenir un enriquiment a través de la seva intermediació en la compra. L'assessor d'Ábalos va participar presumptament en les negociacions per obtenir els productes i hauria cobrat suborns pels contractes que posteriorment hauria tractat de blanquejar mitjançant diverses inversions. El Ministeri de Transports també va gestionar els acords amb diferents companyies aèries per portar les mascaretes a Espanya. 

Figura polèmica

La figura de Koldo García ja ha despertat polèmica en altres ocasions. Tan bon punt va aterrar a Foment, el ministre el va convertir en el seu assessor, tot i que tenia escassa preparació i poc coneixement de la matèria del departament. L'any 2020, Ábalos ja va haver de donar explicacions al Congrés dels Diputats, a preguntes del PP, sobre el paper de l'assessor, en aquest cas per l'escàndol 'Delcygate', sobre l'episodi de l'arribada a Espanya de la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, el gener del 2020, tot i que tenia prohibida l'entrada a l'espai Schengen.

La trobada que es va produir a l'interior d'un avió a l'aeroport de Barajas entre Ábalos i Rodríguez va ser una de les primeres crisis entre el govern de coalició. Les explicacions del govern espanyol van ser confuses. Ábalos i Koldo es van reunir en secret amb la número dos del règim de Nicolás Maduro, i les imatges recollides pel sistema no es van visualitzar mai. 

García va ser nomenat per Ábalos conseller de Renfe Mercaderies, entre altres càrrecs, una de les empreses que depenen del Ministeri de Transports i els contractes dels quals durant la pandèmia són ara objecte d'investigacions per les presumptes mossegades que haurien cobrat alguns intermediaris. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!