Les manifestacions espanyolistes estan prenent diferent forma a mesura que avancen els dies i creix la intensitat en contra de l’amnistia. Pedro Sánchez està formalment investit i la llei de l’oblit judicial ha començat el seu camí al Congrés dels Diputats amb el registre del text. Aquest dissabte al matí un centenar d’organitzacions civils de l’entorn de la dreta i l’extrema dreta han col·lapsat la plaça de Cibeles i els carrers del voltant a Madrid dos dies després que el president espanyol certifiqués els acords amb l’independentisme per sortir elegit una altra vegada. El PP i Vox s’han afegit a la protesta massiva, que s’ha desenvolupat de forma pacífica. Segons l'organització, "s'ha fregat el milió de persones" i la delegació del govern central a Madrid ha rebaixat la xifra a 170.000 assistents. La més multitudinària fins ara.

Les banderes espanyoles i europees —estampades amb el logotip del PP europeu— han predominat aquest matí en la concentració organitzada sota el lema 'No en mi nombre: ni amnistía, ni autodeterminación, ¡por la libertad, la unidad y la igualdad!'. Pedro Sánchez i Carles Puigdemont han estat una altra vegada l’ase dels cops dels manifestants. Al president a l'exili, davant la petició d'un escolta per a la seva protecció, se li ha desitjat que se'l protegeixi per portar-lo a Alcalá Meco, una de les presons madrilenyes. Un dels lemes que ha triomfat ha estat el Me gusta la fruta’ que ha popularitzat Isabel Díaz Ayuso, que va titllar Sánchez de “fill de puta” durant la sessió d’investidura, per bé que després va afirmar que havia cridat ‘Me gusta la fruta’ en resposta a Sánchez.

'Sánchez a prisión', 'Sánchez vendepatria traidor' i 'Pedro Sánchez es el judas del siglo XXI' són algunes de les pancartes que han portat els concentrats, que han cantat a ple pulmó ‘Puigdemont a prisión’ o ‘Hijo de puta Pedro Sánchez’. En els instants previs han ressonat pels altaveus ‘Mediterráneo’ de Joan Manuel Serrat, ‘Libre’ de Nino Bravo o el ‘Que viva España’ de Manolo Escobar. La consigna difosa a les xarxes socials és traslladar la mobilització a la seu del PSOE al carrer Ferraz, on des de fa 15 dies s’hi organitzen concentracions, moltes d’elles acabades amb aldarulls i enfrontaments amb la policia.

La llista d’intervencions ha estat llarga, com la del professor Félix Ovejero, un periodista veneçolà, o la presidenta de S’ha Acabat!, Júlia Calvet, que ha afirmat estar “en el lloc correcte de la història”. També ha intervingut el dramaturg Albert Boadella, molt significat amb l’espanyolisme, que ha participat a través d’un vídeo enregistrat, on ha afirmat que “està destruint la igualtat dels espanyols i s’estan incomplint les lleis que els protegeixen”. “S’està introduint una forma encoberta de dictadura. Vaig néixer en una dictadura militar i em fot que acabi en una dictadura progre”, ha finalitzat. La mobilització ha acabat amb l'himne d'Espanya.

Abascal demana cooperació a Feijóo

Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal han fet costat a les entitats civils. Els dos partits a la dreta competeixen per capitalitzar les mobilitzacions d’aquestes setmanes, per bé que són tebis amb la violència que es viu repetidament a Ferraz. De fet, és habitual que Abascal faci acte de presència a les manifestacions convocades cíclicament a la seu del PSOE.

Malgrat la competició, Abascal ha demanat aquest dissabte una reunió a Feijóo per "coordinar la resposta institucional" davant el "cop" de Pedro Sánchez amb la llei d'amnistia. "He demanat una reunió al senyor Feijóo per coordinar aquesta resposta institucional, tant a les regions com en el Senat", ha explicat Abascal en declaracions abans de participar en la concentració contra l'amnistia a Madrid. “No podem donar la batalla per perduda”, ha assegurat.

Al seu torn, el líder del PP ha exigit a Sánchez que “no aixequi murs” entre espanyols i, en declaracions als mitjans de comunicació, ha criticat també que Junts hagi registrat una petició perquè el Congrés dels Diputats reprengui la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya i investigui els atemptats de Barcelona de l’agost de 2017. Segons Feijóo aquestes comissions tenen l’objectiu d’”atemptar contra la independència dels jutges”, en referència al concepte lawfare que figura a l’acord Junts-PSOE, però no a la llei d’amnistia. Per altre costat, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha promès “denunciar sempre la humiliació a un país, uns ciutadans i cometre un frau”.

La mobilització d’aquest dissabte l’han convocada més d’un centenar de fòrums i associacions afins a la dreta i l’extrema dreta en contra de l’amnistia i en defensa de la Constitució, entre elles, Foro Libertad y Alternativa, Unión 78, Foro España Cívica, Catalunya Suma, Pie en Pared, S’ha Acabat! I Convivencia Cvica Catalana. Els organitzadors han redactat un manifest en el qual alerten d’un procés “deconstituent” basat en una investidura “corrupta” de Pedro Sánchez. Per això apel·len a la mobilització ciutadana perquè els espanyols es juguin “ser o no ser” amb la llei d’amnistia i els pactes del PSOE amb ERC i Junts.