El jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, ha deixat en llibertat amb mesures preventives Koldo García, l'exassessor de José Luis Ábalos, i altres tres detinguts en el cas que investiga el presumpte cobrament de comissions il·legals en contractes sanitaris durant la pandèmia de la covid. Els altres tres arrestats que han quedat en llibertat són Koldo García, el seu germà, Joseba García, el president del Zamora CF., Víctor de Aldama, i l'empresari Iñigo Rotaetxe. Tots els detinguts s'han acollit al seu dret a no declarar aquest dijous davant el jutge de l'Audiència Nacional. El germà de García ha quedat en llibertat sense càrrecs; l'empresari basc no podrà sortir de territori espanyol i se li ha retirat el passaport. Per últim, tan Koldo García com Aldama hauran de fer compareixences periòdiques en el jutjat i se'ls hi ha retirat el passaport. 

Aquest dimecres agents de la Guàrdia Civil van prendre declaració com a testimoni al secretari d'Estat de Seguretat i 'número dos' de Fernando Grande-Marlaska al Ministeri de l'Interior, Rafael Pérez, en relació amb la investigació sobre les presumptes compres irregulars de material sanitari. 

Detencions i escorcolls 

La investigació, encapçalada per l'Audiència Nacional i en la qual participen Fiscalia Anticorrupció i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, es va desplegar aquest dimecres en fins a vuit províncies de tot l'estat espanyol i va realitzar 26 escorcolls en una operació que s'ha saldat, de moment, amb la detenció de 20 persones entre les quals hi havia Koldo García, la seva dona, Patricia Uritz Iriarte; el seu germà, Joseba García. Segons informa Europa Press, els escorcolls s'han estès fins a les 04.00 hores de la matinada del dimecres i que, en algun d'aquests registres, els agents s'han trobat amb caixes fortes buides. La causa se segueix per delictes d'organització criminal, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública, en el context d'una investigació sobre la compra i adjudicació de material sanitari.

La investigació judicial per la qual s'havia detingut Koldo García Izaguirre se centra en l'adquisició de material sanitari que es va fer per part dels ministeris d'Interior i Transports, i de Canàries i les Balears, durant la pandèmia. En total, totes les administracions implicades van adquirir material per un valor de 53 milions d'euros. En el cas del Ministeri de l'Interior va ser Rafael Pérez qui va signar l'adjudicació de material de protecció per al personal d'Interior a l'empresa Solucions de Gestió i Suport a l'Empresa per un valor de 3.479.355 euros. Aquests contractes havien estat requerits prèviament pels investigadors i es va tramitar pel procediment negociat sense publicitat i amb caràcter d'emergència.

Amb l'arribada de la pandèmia de la covid-19, el govern espanyol i les autonomies buscaven els millors proveïdors per comprar de forma massiva mascaretes. Precisament, en aquest moment és quan l'UCO situa les presumptes maniobres de Koldo García per obtenir un enriquiment a través de la seva intermediació en la compra. L'assessor d'Ábalos va participar presumptament en les negociacions per obtenir els productes i hauria cobrat suborns pels contractes que posteriorment hauria tractat de blanquejar mitjançant diverses inversions. El Ministeri de Transports també va gestionar els acords amb diferents companyies aèries per portar les mascaretes a Espanya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!