Noves discriminacions lingüístiques en l'atenció al client, denunciades públicament aquest dijous per Plataforma per la Llengua. Concretament, l'entitat ha tingut accés a dos exemples concrets de com treballadors de les empreses franceses Alcampo i Leroy Merlin vulneren els drets lingüístics dels seus clients. En el cas d'Alcampo, una treballadora del Servei d'Atenció al Client assegura a una clienta que la companyia no li demana el català per treballar-hi; en el cas de Leroy Merlin, una dependenta es nega a atendre una persona perquè parla català.
D'una banda, un dels enregistraments mostra com una treballadora del Servei d'Atenció al Client d'Alcampo diu obertament que l'empresa no demana el català com a requisit per treballar-hi: "Per treballar aquí no cal el català". La clienta s'hi va adreçar després de trobar-se en diverses ocasions amb treballadors que no l'entenien, i va interposar una queixa. Una queixa per la qual encara no ha rebut cap resposta formal.
D'una altra, a l'àudio de Leroy Merlin, es pot identificar "una actitud supremacista per part de la treballadora, que es nega a atendre un client pel simple fet de voler parlar en català", segons Plataforma per la Llengua. S'hi pot sentir com la conversa no pot avançar perquè la treballadora insisteix que, si no parla en castellà, no el pot atendre. De fet, la situació no es desencalla fins que no arriba una segona treballadora. El client també va posar una queixa, que tampoc no ha rebut resposta.
Els àudios coincideixen amb una altra denúncia de Plataforma per la Llengua, en aquesta ocasió contra l'Ajuntament de Barcelona per emparar "un escarni als drets lingüístics". Concretament, l'entitat ha acusat el govern municipal de fer "mofa" dels drets dels catalanoparlants. Per què? Perquè a la presentació pública de l'Informe de l'Observatori de les Discriminacions a Barcelona de dimarts passat —en el qual es va constatar que el 99% de les discriminacions lingüístiques eren contra catalanoparlants— es van escenificar uns gags polèmics. A més, Plataforma per la Llengua també ha collat el PP per l'oficialitat del català a la Unió Europea —una qüestió que es podria votar la setmana vinent, a la reunió de ministres d'Exteriors del pròxim 18 de juliol.