L'oficialitat del català a la Unió Europea segueix sobre la taula. Un dels acords entre el PSOE i Junts per Catalunya durant la constitució de la Mesa del Congrés l'estiu del 2023 s'haurà de debatre el pròxim 18 de juliol al Consell General de la Unió Europea. Malgrat que no consta com a possible element de votació (serà necessari els vots favorables de tots els estats), els països de la Unió Europea tornaran a debatre aquesta qüestió després de fer-ho el passat 27 de maig. Aleshores, una desena de països haurien demanat més temps per analitzar la proposta d'Espanya, entre els quals Finlàndia, Croàcia, Suècia i Àustria, però també els dubtes expressats pels representants d'Itàlia, Alemanya, França, Estònia, Letònia, Lituània i República Txeca. Això sí, una de les entitats que estan fent més pressió perquè tiri endavant és Plataforma per la Llengua, que ha reaccionat a les paraules de l'alcalde de Badalona i president del congrés del PP el cap de setmana passat, Xavier García Albiol, en les quals no es mostrava en contra de l'oficialitat del català.
Plataforma per la Llengua demana als populars que s'impliquin en aquesta qüestió. "Ho tens fàcil: torneu a fer les trucades que vau reconèixer haver fet fa un mes i demaneu a Alemanya que no ho bloquegi en nom vostre. Això seria passar de les paraules als fets. Hi ha una reunió el dia 18 que és una oportunitat per canviar de posicionament!", diu l'ONG del català a través d'una piulada. Plataforma per la Llengua fa referència a les paraules del secretari general del Partit Popular català i diputat al Congrés, Santi Rodríguez, en les quals admetia que els populars havien fet trucades per evitar que aquesta qüestió tirés endavant. Tot i la rectificació posterior del dirigent popular, els partits independentistes, PSC i els Comuns es van regirar contra la posició dels populars.
Bon dia, @Albiol_XG: si "no estaries en contra que s'aprovés l'oficialitat del català a la UE", ho tens fàcil: torneu a fer les trucades que vau reconèixer haver fet fa un mes i demaneu a Alemanya que no ho bloquegi en nom vostre. Això seria passar de les paraules als fets.
— Plataforma per la Llengua 📢 (@llenguacat) July 10, 2025
Hi… https://t.co/I7Mob6Tn53
Albiol nega una campanya en contra l'oficialitat del català
Amb tot, Albiol va assegurar que el PP no està fent "campanya activa en contra" i que no estaria en contra que s'aprovés. De totes maneres, sí que va apuntar, en una entrevista a TV3, que la manera en què s'ha plantejat "no és l'adequada". Tot plegat en un context en el qual els populars han sondejat fer una moció de censura amb Junts per Catalunya, que va posar condicions per posar-se a "parlar" amb els populars: reunir-se amb Puigdemont a l'exili i no mostrar-se en contra de qüestions com l'oficialitat del català. Junts, tal com es va veure aquest dimecres al Congrés, no es mostra partidari de fer caure Sánchez, de moment, el Partit Popular pressiona als juntaires per donar suport a una moció de censura. Ho ha fet de la mà del mateix Albiol, Daniel Sirera o el secretari general popular, Miguel Tellado.