Ja fa més d’una dècada que Catalunya viu grans mobilitzacions per l’11 de setembre, la majoria d’elles multitudinàries i històriques. Què s’ha fet cada any i com han canviat les reivindicacions? Aprofitant que ja ha arribat la Diada 2022, repassem com han estat les últimes manifestacions de la Diada de Catalunya.

🔴 Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

🟡 Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre 
 

✊🏻 Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut de la Diada 2022

 

2010: “Som una nació. Nosaltres decidim”

Tot i que pugui sorprendre, l’empenta del procés no va començar un 11 de setembre, sinó que la primera gran manifestació va ser el 10 de juliol de 2010 arran de la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional. Va ser la resposta ciutadana després de quatre anys d’ingerències judicials i un punt d’inflexió en la sobirania de Catalunya. Convocada per Òmnium Cultural, s’hi van sumar més de 1.500 entitats i tots els partits polítics (excepte Ciutadans i el PP).  

En aquella mobilització van regnar per primer cop les estelades i les proclames independentistes, un fet poc habitual o extens aleshores. Fins al moment, la manifestació de la Diada de  de l'11 de setembre de 1977 que reclamava la "llibertat, amnistia i estatut d'autonomia" havia estat la més nombrosa que havia viscut mai Barcelona, però la marxa del juliol de 2010 va aconseguir desbancar-la.  Allà va començar a néixer el que seria l’esperit del Procés i l’11 de setembre d’aquell any es va celebrar una gran manifestació per la Diada de Catalunya sota el lema “Som una nació!” amb més d'un milió de persones. 

😊 Bona Diada 2022! Els millors GIF per desitjar un feliç 11 de setembre

📱 Feliç Diada de Catalunya 2022! 50 frases per felicitar per WhatsApp l'11 de setembre

2011: la Diada de Catalunya en defensa de la immersió lingüística

L’any 2011 la manifestació de l’11 de setembre va comptar amb la participació d’unes 10.000 persones que van reivindicar la independència i el català a l’escola, ja que es va celebrar en un context polític marcat per la interlocutòria del TSJC que obligava la Generalitat a adaptar el seu model lingüístic perquè el castellà sigui també llengua vehicular.

2012: “Catalunya, nou estat d’Europa”

L’any 2012 la Diada va viure una jornada sense precedents al nostre país. Barcelona es va convertir en una autèntica exhibició independentista que va comptar amb dos milions de manifestants. En aquest cas, la reivindicació era clara: “Catalunya, nou estat d’Europa”. Convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, va ser una marxa transversal on van participar des de Convergència a ICV-EUiA. L’independentisme es va unir i va fer història. 

Catalunya, Nou Estat d'Europa. 11 de setembre 2012 / Òmnium
Diada el 2012 a la Via Laietana. / Foto: Òmnium

2013: Via catalana 

A partir d’aquell moment, cada 11 de setembre ha estat un dia marcat per grans reivindicacions. L’any 2013, Catalunya es va inspirar en la Via Bàltica i va aconseguir unir tot el país per una gran cadena humana on van participar més d’un milió i mig de persones. Una estampa difícil d’esborrar de la memòria. 

🎵 Concerts de la Diada 2022: tot el programa de l'11 de setembre a Barcelona

🚉 Com arribar a la manifestació de l'11 de setembre a Barcelona per la Diada 2022 en transport públic

foto 824027O
El 2013 es va fer una cadena humana

2014: “Ara és l’hora”

El 2014 l’independentisme va fer una gran V (de via, voluntat, votar i victòria) d’11 quilòmetres al centre de Barcelona sota el lema d’”Ara és l’hora” que va comptar amb gairebé dos milions de persones. Aquest va ser el preludi de la consulta del 9-N convocada pel govern d’Artur Mas. Així doncs, la marxa d'aquella Diada de Catalunya va servir per reivindicar el diàleg amb el govern espanyol. 

foto 923050O
La gran V que es va formar a Barcelona del color de la senyera.

2015: la Diada de Catalunya de la Via Lliure

L’any següent, el 2015, la manifestació de l'11 de setembre va ser una autèntica performance. La manifestació va omplir un tram de 5,2 quilòmetres a l’avinguda Meridiana per reivindicar la independència. Sobre el milió i mig de manifestants hi van passar deu punters de colors, que representaven els deu eixos bàsics d’una futura República catalana: la justícia social i el benestar social, la democràcia, la diversitat, la solidaritat, la igualtat, l'equilibri territorial, la sostenibilitat, la innovació, la cultura i l'educació i l'obertura al món. En aquest cas, va ser el preludi de les eleccions del 27 de setembre.

🍰 5 llocs on comprar un pastís de la Diada de Catalunya (o un gelat) per celebrar l'11 de setembre

💰 La Grossa de La Diada 2022: així serà el nou sorteig de l'11 de setembre

foto 1002252O
Puntar de color groc que va recórrer l'avinguda Meridiana.

2016: “A punt” 

El 2016, Catalunya estava “A punt”. Les mobilitzacions es van descentralitzar i cada territori va reivindicar els eixos bàsics d'una futura República Catalana. La solidaritat i la diversitat es va reivindicar a Salt; la cultura, a Berga; el progrés, a Tarragona; l'equilibri territorial, a Lleida; i les llibertats, a Barcelona.

📄 Tots els actes de la Diada 2022: el discurs del President, l'acte institucional, l'ofrena floral...

☀️ Temps per la Diada 2022: la previsió meteorològica a Catalunya per a l'11 de setembre

2017: la Diada de Catalunya del sí

El 2017 el país ja havia aprovat la Llei del referèndum d'autodeterminació de Catalunya i es va celebrar en un moment de xoc de legitimitats entre el govern espanyol i la Generalitat. L’independentisme vivia un moment àlgid i la Diada de Catalunya es va convertir en la “Diada del sí”. Més d’un milió de manifestants van crear una gran creu gegant al centre de Barcelona simbolitzant una suma. 

Passeig de Gràcia amb carrer Aragò amb una estel·lada gegant diada 2017 / Foto: Sergi Alcàzar
Passeig de Gràcia amb carrer Aragó amb una estelada gegant. / Foto: Sergi Alcàzar

2018: “Fem la república catalana”

El referèndum es va celebrar i la Diada del 2018 es va celebrar en un context en què Catalunya tenia exiliats i presos polítics. Aquell any es va fer una gran onada de més d’un milió de persones a la Diagonal, que simbolitzava un gran crit a la llibertat i que reclamava posar en marxa la República catalana. 

Lletres gegants reclamen l'independencia a l'avinguda Diagonal, Diada 2018 / Foto: Sergi Alcàzar
Lletres gegants reclamen la independència a l'avinguda Diagonal. / Foto: Sergi Alcàzar

2019: “Objectiu independència”

L’any 2019 la manifestació de la Diada va tornar a ser multitudinària, tot i el descens de l'assistència. El lema era “Objectiu independència” i l’independentisme va crear un gran estel amb l’epicentre a plaça Espanya. La principal reclamació va ser l’alliberament dels presos polítics i la unitat estratègica de l’independentisme.  

🟡🔴 El cartell de la Diada 2022 recupera el groc i vermell amb tres versos d’un poema

Multitudinaria concentració a la Plaça d'Espanya, diada 2019 / Foto: Sergi Alcàzar
Multitudinària concentració a la plaça d'Espanya. / Foto: Sergi Alcàzar

2020: una Diada de Catalunya pandèmica

L’any 2020, en plena pandèmia, i amb l’auge independentista a la baixa, la Diada de Catalunya es va celebrar amb petites manifestacions o homenatges descentralitzats. Catalunya i el món estava tocat pel coronavirus. 

Diada sense gent al carrer, acte al Arc de Triomf, diada 2020 / Foto: Sergi Alcàzar
Diada sense gent al carrer, acte a l'Arc de Triomf. / Foto: Sergi Alcàzar

2021: “Lluitem i guanyem la independència”. 

El 2021 es va reprendre amb una manifestació de l'11 de setembre molt més modesta que va començar a Urquinaona, el centre de les grans protestes contra la sentència, sota el lema “Lluitem i guanyem la independència”. L’ANC va xifrar els manifestants en 400.000 i la marxa va estar marcada per proclames contra els partits independentistes i els Mossos.

La manifestació pasa per Via Laietana amb unes lletres grogues formant la paraula LLIBERTAT, diada 2021 / Foto: Sergi Alcàzar
La manifestació passa per Via Laietana amb unes lletres grogues formant la paraula LLIBERTAT. / Foto: Sergi Alcàzar

 I com anirà la d'enguany? Segueix ElNacional.cat per estar al dia de totes les novetats de la Diada 2022.