Quan falten deu dies per la Diada 2022, la Generalitat ha presentat aquest dijous la imatge institucional de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre. Amb la novetat que, aquest any, és triple. I és que, en lloc de ser un de sol, hi haurà tres cartells. Tots ells comparteixen el format senzill i auster, amb un rerefons de colors groc i lletres vermelles, que simbolitzen la senyera catalana. Pel que fa als missatges, n'hi ha tres: "Parla ben clar, que el mot és teu", "Trepitja ferm, que el lloc és teu", i "Respira fort, que l'aire és teu".

Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

Concerts de la Diada 2022: tot el programa de l'11 de setembre a Barcelona

Pere Aragonès manté la incògnita de si anirà a la manifestació de la Diada

Aquestes tres frases no són aleatòries, sinó que han estat extretes del poema 'Endavant', de Joana Raspall, escriptora catalana nascuda a Barcelona el 1913 i morta fa ara nou anys. Tres versos que, segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa, pretenen reivindicar la seva figura. La presentació dels tres cartells s'ha fet només uns minuts abans, a les 12.30 del migdia a la plaça Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat. La portaveu, juntament amb dos dels dissenyadors de l'estudi que ha produït el cartell, s'ha encarregat d'enganxar-la en una columna publicitària en què, a sota, s'hi havien col·locat les pancartes de la Diada d'anteriors anys.

Cartell Diada 2022   presentació Montse Giralt
Presentació del cartell de la Diada 2022 / Foto: Montse Giralt

Un guanyador d'entre 104 propostes

Segons ha detallat Plaja, per primer cop la imatge institucional de la Diada ha sorgit d’una acció participativa amb què s’ha volgut reivindicar el talent creatiu de Catalunya. Un concurs públic en què s'hi ha pogut participar "qualsevol artista" amb l’objectiu de palesar el suport institucional a aquests professionals, i un sistema de selecció "inèdit" que ha donat igualtat de condicions a totes les propostes. En total, hi havia 104 portfolis anònims, dels quals 82 s'han admès a la convocatòria. D’aquests, un jurat expert conformat per tres professionals del sector i tres membres de la Generalitat i el Parlament, han seleccionat deu portfolis presentats anònimament per professionals del sector del disseny gràfic i la comunicació visual. D'entre els deu finalistes, se n'ha acabat escollint el de l'Estudi 131, mentre que la resta podran gaudir-se en una exposició oberta al públic que s'inaugurarà dimarts vinent al Palau Robert.

Cartell Diada 2022    presentació Montse Giralt
Presentació del cartell de la Diada 2022 / Foto: Montse Giralt

"El disseny del cartell arrenca de les arrels de la història recent. Pren partida de les tipografies informals de pancartes i murals polítics, típics de manifestacions i actes diversos del segle XX", ha explicat la portaveu, en referència a tots aquells cartells que, especialment durant el període de la República, van omplir els carrers. "Per això la memòria de molts vostès, en veure la tipografia, potser fins i tot inconscientment evocarà imatges antigues, d'anys anteriors", ha afegit.

 

Crítiques al cartell de l'any passat

Ara fa un any, la imatge institucional de la Diada va aixecar polseguera pel seu format. Les reaccions, vistes principalment a les xarxes socials, criticaven que mancava la presència d'algun element de simbologia catalana. Al cartell s'hi deduïa un retrat del músic Pau Casals sobre un fons blanc i rosa, combinat amb unes fulles i un ocell, i la frase "Som fulles d’un mateix arbre, i l’arbre és la humanitat" (que, a més, en la seva presentació incloïa un error ortogràfic). El públic lamentava no veure-hi les quatre barres, l'estelada o qualsevol altre element proper. Enguany, es recuperen els colors groc i vermell que havien protagonitzat el cartell en altres ocasions.