La vacuna protegeix contra la Covid, però no és una garantia total. D'això en pot donar fe el metge, investigador i genetista de la Universitat de Leicester Salvador Macip, resident al Regne Unit. Tot i estar vacunat amb la pauta completa d'AstraZeneca i "fer molta bondat", tant ell com "tots els de casa" s’han infectat. Segons les dades a Catalunya, un 1% de la població vacunada s'acaba contagiant del virus. 

Falsos negatius

 

El contagi, segons ha explicat en un fil de Twitter, té el seu origen a l’entorn familiar. El seu fill va començar a manifestar símptomes i es va fer una prova d’antígens, que va sortir negativa. Un segon test d’antígens va sortir negatiu, cosa que el va fer pensar que no tenia la Covid-19. Amb tot, i per assegurar-se li van fer una PCR. Mentre esperaven els resultats, li van fer un tercer test d’antígens que va donar negatiu.
La PCR, finalment, va donar positiva. Però enmig de tants falsos negatius tot el nucli familiar està infectat. Salvador Macip explica que hi ha possibilitat que els tests fossin defectuosos, i alerta que no s’ha de confiar al 100% en els resultats de les proves d'antígens: “La idea de fer-se un test ràpid i, si surt negatiu, actuar com si ja no hi hagués pandèmia és absurda," ha aclarit l'investigador. 

salvador macip TUIT

"Un test negatiu no és garantia"

Segons els resultats dels primers tests, el noi no tenia la malaltia. La PCR positiva, però, va confirmar que els dubtes estaven justificats. I com a resultat dels falsos negatius, tot el nucli familiar està infectat.

“Els testos d’antígens són molt útils com a eina de cribratge, per saber on hi ha casos positius, però funcionen com a eina de control a nivell de població, no a nivell individual. A Catalunya hi ha la idea que un test d’antígens negatiu és un passaport per fer el que vulguis, i no és ben bé així”, ha explicat l'investigador a Rac1. “Un test d’antígens negatiu et suggereix que no tens el virus, però no n’és cap garantia al 100% perquè aquests tests fallen en major o menor percentatge, però sempre hi ha un marge d’error”.

Per contra, Macip explica com al Regne Unit "tots els nens es fan 2 tests ràpids per setmana i també s'ofereixen gratuïtament a tothom. És una gran eina per detectar brots, i com més se'n facin, millor. 

macip covid TUIT

No confiar en els tests d'antígens

 

Salvador Macip desaconsella que es confiï en els tests d’antígens per entrar a concerts i a locals d’oci, “perquè un percentatge d’aquestes persones seran falsos negatius, i estaràs augmentant el risc de tenir una persona positiva enmig d’una multitud. I en uns moments en què el virus està circulant tant en els més joves, cal tenir molt clar per a què serveixen i per a què no serveixen els testos”.

Segons Macip, els testos d’antígens serveixen com a eina de control per saber com s’està escampant el virus en un territori, però no per donar un passaport individual a qui hagi obtingut un resultat negatiu. Per això el seu posicionament davant dels esdeveniments massius és contrari: “Ara no és una bona idea fer un esdeveniment multitudinari, encara que sigui a l’aire lliure, amb l’excusa que si tens un test d’antígens negatiu ja pots estar tranquil, perquè no és això”, justifica l’especialista. “Amb aquestes situacions es colaran falsos negatius, segur, i estaran en unes situacions en les quals no hi ha distància i les mascaretes es porten com es porten. Cada vegada que fas això estàs tirant els daus”.

Tot i que podria pensar-se que molts contagiats donen negatiu perquè no tenen prou càrrega viral i, per tant, no són capaços d’infectar a altres, Macip ho desmenteix. “Això no és cert. Puc posar un exemple molt clar, el meu fill ha sortit fals negatiu i ens ha contagiat a la meva dona i a mi. Si hagués anat a un concert, hauria contagiat les persones que haguessin estat en contacte directe amb ell”.

 

Foto principal: Salvador Macip / ACN