Qui ja s'hagi vacunat tal vegada ho sabrà: l'administració de la vacuna contra la covid-19 pot provocar mal al braç. Millor una mica de mal al braç que no pas emmalaltir de coronavirus, però és veritat que després de ser immunitzats podem notar molèsties a l'hora d'aixecar el braç o en el moment de recolzar-nos-hi a sobre a l'hora de dormir. Per què passa això?

Si bé no hi ha una resposta clara al 100%, un dels motius que semblen més evidents és per la zona on s'administra la dosi. La injecció se sol posar a la zona lateral del deltoide, la funció bàsica del qual és la mobilitat de l'espatlla. Aleshores, en punxar aquesta part és normal que la realització de moviments es vegi dificultada durant un curt període de temps.

La velocitat i la zona

A més, a això hi sumem la velocitat de la injecció. L'administració intramuscular de la vacuna  ha de ser lenta, sobretot si parlem de molta quantitat de líquid. Si es fa massa ràpid, es produeix una pressió brusca en el múscul que separa les fibres i provoca més dolor.

Veiem que cap dels dos motius té a veure en concret amb la vacuna contra la covid-19, sinó amb qualsevol vacuna en general. I és que els components del fàrmac per immunitzar-nos de coronavirus no tenen res a veure amb el mal, així com tampoc la quantitat de líquid que s'injecta. Realment, la quantitat que s'administra és molt petita, 0,3 mil·lilitres.

Res a veure amb els components

L'agulla normalment tampoc és la que causa el dolor, ja que està pensada perquè introdueixi correctament la dosi dins el nostre cos. El més important és la manera com s'introdueix la vacuna. Com dèiem, si s'injecta massa ràpid o en una zona delicada, el líquid es distribueix amb força i obre les fibres del múscul. Aquesta separació genera una tensió a la zona que esdevé la responsable del dolor.

Més enllà del mal, hi ha persones que també poden sofrir reaccions a la pell. En aquest cas, són sobretot les dones les que noten més molèsties a la zona on s'ha administrat la dosi, segons un estudi del servei de dermatologia de l'Hospital General de Granollers al Vallès Oriental.

Vacunació Fira Cornellà, vacunes, coronavirus, Covid, Joves - Carlos Baglietto10

Administren al braç d'una persona la vacuna contra la covid-19 / Carlos Baglietto

El tipus de reacció més observada és l'anomenat "braç-covid", que consisteix en vermellor, dolor i calor a la zona de la injecció. Aquest fenomen es produeix sobretot després de la vacuna de Moderna. En aquesta línia, també s'han arribat a descriure patrons d'erupcions que poden ser similars a la urticària, granets semblants a picades, taques vermelles o lesions purpúriques.

L'esmentada urticària ha estat la que més s'ha descrit després de l'administració de la injecció d'AstraZeneca. En canvi, després de la vacuna de Pfizer-BioNTech s'han produït algunes reactivacions d'herpes. En qualsevol cas, no cal preocupar-se: la majoria d'aquestes erupcions han estat lleus. Com a molt han requerit tractament amb antihistamínics o corticoides, i han remès en un termini mitjà d'uns dotze dies.

Reaccions a la pell

Tot i aquest tipus de reaccions, vacunar-se és important. Així ho diuen molts experts en el tema, que les vacunes seran les que ens ajudaran a acabar amb la pandèmia. Fins i tot hi ha qui diu que la vacunació hauria de ser obligatòria: per exemple, el viròleg del CSIC, Luis Enjuanes, va explicar el dimecres a Rac1 que per garantir una bona convivència amb el virus s'hauria d'immunitzar totes les persones tant sí com no.

Mentre se segueix vacunant, els executius d'arreu de l'Estat espanyol estan prenent mesures per combatre la cinquena onada. A Catalunya, el Govern ha decretat el toc de queda nocturn per evitar l'aglomeració de persones, així com tot un seguit de restriccions que afecten la quantitat de gent amb la qual ens podem reunir.

 

 

Imatge principal: Una sanitària vacuna una dona en un punt de vacunació de Barcelona / Sergi Alcàzar