La Comissió de Salut Pública ha decidit aquest divendres endarrerir entre quatre i sis setmanes la decisió sobre què fer amb la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca en els menors de 60 anys que ja havien rebut una primera dosi, a l'espera dels resultats d'un assaig clínic amb 600 pacients. Un assaig que busca treure l'entrellat sobre si és prudent o no posar una segona dosi amb una vacuna d'ARN missatger, és a dir, Pfizer o Moderna. 

El metge i inevestigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip ha explicat que Espanya té tres opcions amb les persones menors de 60 anys ja vacunades amb AstraZeneca: "La primera, no posar la segona dosis, deixar-los a mitges no és factible perquè sabem que una dosi no dona protecció completa. La segona, barrejar vacunes, sembla que al govern espanyol li interessa i per això han començat aquest estudi curt i ràpid. La tercera, seguir el protocol amb la segona dosi d'Astrazeneca, que és la que té més lògica".

En una entrevista a Telecinco ha detallat que "no ho estan fent de manera correcta". En aquest sentit, ha sentenciat que "els anglesos ho estan fent millor amb mesos fent un estudi clínic barrejant vacunes, són estudis que requereixen mesos i temps", detalla. "El govern espanyol ha començat un assaig bastant ràpid, amb poca gent, la pressa en la ciència és bastant dolent i cal fer-ho bé, si fas un estudi ràpid sense les mesures adequades, els resultats no seran els més sòlids", ha volgut clarificar Macip

D'aquesta manera, ressalta que "hi ha gent que ja li toca la segona dosi i prendre una decisió de salut pública sense tenir dades científiques darrere no és adequat, no podem basar una decisió sense estudi i anar a cegues", ha matisat. 

Què diu Salut?

"El nostre posicionament ja el coneixen", ha detallat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest divendres durant la roda de premsa del Procicat, just quan va saber-se la notícia de l'ajornament. "Defensem el posicionament de l'EMA (Agència Europea de Medicaments, per les seves sigles en anglès) que és una vacuna segura. Millor que si ja han rebut una primera dosi, també en rebin una segona, és el que fan molts països, excepte Alemanya i França que administraran una vacuna d'ARN missatger".

Ara bé, en una crida a la calma, Argimon ha dit que "no és motiu de preocupació" el fet d'endarrerir fins a setze setmanes la vacunació. De fet, Salut ha proposat en diverses ocasions espaiar les segones dosis per intentar tenir més gent protegida.

 

 

Imatge principal: l'investigador i metge Salvador Macip / ACN