Josep Maria Argimon està "molt preocupat". La situació epidemiològica a Catalunya segueix a l'alça: en només dues setmanes, s'han multiplicat per 10 els contagis. El conseller de Salut descarta, per ara, fer passos enrere. Tampoc està previst que passi en àmbits com l'oci nocturn. En aquest context, en una entrevista a RAC1, Argimon ha destacat que "la tendència va començar a pujar abans que tornéssim a obrir els locals" del sector.

Al llarg d'aquesta setmana, algunes discoteques han decidit tancar per evitar la transmissió del virus en els seus locals i la patronal de l'oci nocturn ha apostat per fer tests d'antígens per mantenir la viabilitat de l'obertura. En aquest sentit, Argimon ha obert la porta que el sector "s'organitzi" per fer proves diagnòstiques ràpides just abans d'entrar als locals, però ha especificat que Salut no pot encarregar-se de muntar aquests dispositius. En els propers dies, es "refinarà" el pla sectorial de l'oci nocturn i ha apuntat que han de ser aquests espais els que s'han d'"autoregular". Un exemple d'una discoteca que seguirà aquest procediment és la Miracle de Mataró. Des d'aquest divendres, el preu de l'entrada inclou un test d'antígens.

La vacunació, clau

El màxim responsable del Departament de Salut ha fet una crida a "no banalitzar" el virus. La franja que concentra un major nombre de contagis és la que comprèn dels 20 als 29 anys i ha volgut recordar que "també existeix el risc que els joves puguin emmalaltir greument, per molt que la probabilitat sigui molt baixa". En aquesta línia, ha subratllat la importància de la campanya de vacunació, ja que "si no fos per les vacunes, estaríem tancats com a la primera onada", ha apuntat.

Josep Maria Argimon ha matisat, però, que "hauria estat un confinament una mica diferent" perquè "amb els mesos hem après molt sobre el virus i sobre l'efectivitat de les mesures aplicades". En aquesta línia, ha plantejat que, si això hagués passat, hauria deixat que "els més petits poguessin sortir de casa o que es pogués practicar esport de forma individual".

També sobre l'actual situació de la pandèmia, el conseller ha alertat del risc que les persones d'entre 40 i 49 anys puguin acabar en una UCI perquè encara falta gent d'aquesta franja d'edat per vacunar-se. Ha xifrat la possibilitat "entre el 0 i el 13%".

Immunitat de grup a finals de l'estiu

Josep Maria Argimon ha explicat que, inicialment, calculaven que l'impacte de la variant delta es veuria reduït "quan s'arribés a un 52% de la població amb la pauta completa de la vacuna", però ara estima que el percentatge, potser, haurà de ser més alt. En tot cas, el conseller de Salut considera que, amb l'actual ritme de vacunació, és factible "assolir la immunitat de grup a finals de l'estiu".

Argimon ha fet èmfasi en el fet que les vacunes són "molt eficaces", però també que "no es pot dir que són 100% efectives". Per això, una de les preocupacions que té és que apareguin més variants —cosa "que passarà", ha sostingut— i que aquestes escapin de la protecció que confereixen les dosis. Ara bé, també confia que "la tecnologia de la qual disposen les vacunes" permetria trobar una solució "en sis o vuit setmanes".

Respecte a la possibilitat de vacunar les 24 hores del dia, el conseller creu que "ara no és el moment" perquè "ens farien falta més dosis de Janssen". De totes maneres, com ja va anunciar Salut aquesta setmana, s'instal·laran "camions mòbils per apropar la vacunació a la població amb la intenció que no hagin de demanar cita prèvia i se'ls pugui subministrar Janssen".

 

Imatge principal: Josep Maria Argimon, conseller de Salut, en una roda de premsa. ACN.