Les restriccions pel coronavirus que encara manté Gran Bretanya cauran el 19 de juny. Així ho ha anunciat el primer ministre, Boris Johnson, en una roda de premsa realitzada aquesta tarda. Johnson ha assegurat que ha decidit avançar l'anunci per tal que els ciutadans britànics "tinguin temps per preparar-se". "Per a aquells que diuen que hem d'endarrerir de nou la reobertura, l'alternativa a això és obrir-se a l'hivern... o no aquest any", s'ha justificat davant la premsa.

Malgrat que la decisió definitiva no es prendrà fins al 12 de juliol, Johnson ha vist en l'inici de l'estiu i el principi de les vacances escolars el moment ideal per flexibilitzar la prevenció de la Covid-19 a Anglaterra. De fet, ha afirmat que l'eliminació de les mesures farà augmentar els casos, per la variant Delta, però que aquest és el millor moment per "aprendre a conviure" amb la malaltia.

Així, ha afirmat que, si es confirmen les dades epidemiològiques favorables, desapareixeran "les limitacions legals" encara imposades. Per tant, tot fa preveure que a partir del 19 de juliol s'eliminarà l'obligació de treballar des de casa i de portar mascareta. Amb tot Johnson ha assenyalat que es recomanarà al seu ús en espais amb molta gent, com el transport públic.

També s’anul·larà la limitació de sis persones dins un domicili i la regla de distanciament social d'un metre. Es permetrà la reobertura dels sectors econòmics encara tancats, inclòs l'oci nocturn, i s'augmentarà el nombre de persones que poden assistir a concerts, actes culturals i esdeveniments esportius. 

Johnson també ha dit que s'està treballant amb el sector turístic i les aerolínies per tractar d'eliminar l'obligació de fer quarantena per aquells viatgers vacunats que tornin a Regne Unit des d'una destinació ambre, com Espanya, França o Itàlia.

El govern va posposar anteriorment, del 21 de juny al 19 de juliol, l'entrada en vigor de l'última fase de la desescalada del confinament, i avui ha confirmat que es manté la data final, aquí a dues setmanes. Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord tenen les seves pròpies competències sanitàries i decideixen el seu propi ritme de desconfinament.

 

Imatge principal, Boris Johnson / EFE