Els ingressos per covid-19 han baixat a Catalunya, després de l'increment d'hospitalitzacions registrat la setmana passada. Així, el Departament de Salut ha declarat 19 ingressats menys en els últims set dies: dels 540 del passat 18 d'octubre als 521 d'aquest dimarts. Per la seva banda, les UCI segueixen estables amb 17 pacients crítics — una xifra que es manté en els últims quatre dies. Mentrestant, la covid s'obre pas i augmenten els contagis. I és que en l'última setmana s'han diagnosticat 5.723 noves infeccions, 602 més que en el darrer recompte (un increment de l'11%). 

Amb tot, Catalunya manté una situació de baix impacte assistencial de la covid en ple calendari tardorenc — tot i que amb temperatures més semblants a l'estiu. I això que fa setmanes que els positius diagnosticats marquen una tendència a l'alça. En aquest sentit, l'epidemiòleg Antoni Trilla ja va augurar aquest cap de setmana un augment més significatiu de casos en les pròximes dues o tres setmanes. Ara per ara, la taxa de casos per 100.000 habitants ha pujat a 80.  Cal esmentar que s'ha detectat un augment important de les subvariants d'òmicron BQ.1 i BQ.1.1, que ja representen un 26,6% de les mostres. Aquests subllinatges guanyen terreny a tota Europa perquè són més contagiosos, però no tenen per què ser més greus.

La vacunació dels majors de 60 anys

D'entre totes les persones ingressades, més del 70% té més de 60 anys. És per això que des de fa dues setmanes s'ha iniciat la campanya de vacunació amb la quarta dosi (o segona dosi de reforç). En aquest moment, la cobertura és d'un 18% de tots els catalans de 60 anys o més amb la segona dosi de reforç posada. Entre els majors de 80 anys, als quals es va començar a vacunar abans, la cobertura és ja del 45%. Així doncs, la mortalitat per covid es manté en nivells molt baixos: 10 morts notificats en els últims set dies.

Dilluns passat va arrencar la campanya de vacunació simultània de grip i covid per als majors de 60 anys. La incidència de la grip s'ha estabilitzat en nivells de circulació baixos.Però Salut recorda que la grip infecta cada any entre un 5 i un 20% de la població, així com provoca la mort d'entre 300.000 i 500.000 persones a tot el món. A més a més, cal destacar que la malaltia és encara greu i augmenta el risc de defunció si es contrau alhora amb la covid-19. D'altra banda, el virus respiratori sincitial (VRS) continua elevat, especialment en menors d'un any, franja en la qual és freqüent que provoqui bronquiolitis. Finalment, el rinovirus, que causa el refredat comú, continua sent el virus que més circula (33% de les mostres analitzades).