La campanya de vacunació de la grip de 2022 ja està en marxa a Catalunya i enguany es realitza conjuntament amb la quarta dosi de la vacuna de la COVID-19.  Formes part del grup de risc? Ja has demanat cita prèvia? O tems els rumorejats efectes secundaris? Més enllà de la pandèmia, Salut ha recordat que la grip infecta cada any entre un 5 i un 20% de la població, així com provoca la mort d'entre 300.000 i 500.000 persones a tot el món. A més a més, cal destacar que la malaltia és encara greu i augmenta el risc de defunció si es contrau alhora amb la COVID-19, que encara circula tot i la relaxació de les mesures. És per això que la vacuna de la grip no és trivial. A continuació, t'expliquem tot el que cal saber sobre la campanya de vacunació de la grip 2022 a Catalunya perquè no perdis detall. Resoldrem dubtes com quines són les persones que s'haurien de vacunar, o com pots demanar cita al teu CAP (centre d'atenció primària).

Quan començarà aquest 2022 la campanya de vacunació de la grip?

La campanya de vacunació d'enguany va començar el passat dilluns 26 de setembre per les residències de persones majors (es van vacunar tant els residents com els treballadors), així com per les persones majors de 80 anys (que van rebre avisos per part dels seus CAP). Passada aquesta primera fase, des del passat 10 d'octubre, les persones d'entre 60 i 80 anys ja poden demanar cita per vacunar-se tant de la grip com de la covid-19. Els equips d'atenció primària començaran a vacunar a partir del dilluns 17 d'octubre.

Campanya de la vacunació de la grip 2022: qui es pot vacunar a Catalunya?

A Catalunya, tots aquells pacients que pateixen malalties cròniques així com les dones embarassades els qui podran vacunar-se de la grip. Pel que fa a les persones majors de 60 anys, en tractar-se també d'un grup de risc podran decidir si opten a la doble vacunació de la grip i la COVID-19 o es limiten a ser injectats només de la primera. Per altra banda, les persones que conviuen amb gent dels grups de risc també poden sol·licitar vacunar-se de la grip. Finalment, s'ha d'afegir a les persones que viuen en residències de gent gran o d'atenció a la discapacitat.

I la resta? Dos mesos després de la campanya de vacunació de la grip 2022, si encara queden vacunes, la resta de persones podrà sol·licitar vacunar-se. A tall de referència, enguany s'han comprat més d'1.600.000 dosis. Són 34.800 dosis més en comparació amb la campanya de l'any anterior.

I per què certes persones són considerades de risc i d'altres no? Es vol prioritzar vacunar a aquells que tenen una major predisposició a desenvolupar complicacions si contrauen la grip; en els pitjors dels casos, les persones afectades podrien haver de ser hospitalitzades, ingressades en unitats de cures intensives... i, si la situació empitjora, les complicacions podrien causar la mort.

Així mateix, no es recomana que es vacunin els infants sans perquè la gran majoria de persones que pateixen complicacions (o que moren) a causa de la grip tenen més de 65 anys o una malaltia crònica. És per això que només es recomana que es vacunin els infants amb més risc de patir complicacions si la contrauen (com, per exemple, aquells que pateixen una malaltia crònica).

Com demanar cita prèvia per a la campanya de vacunació de la grip 2022

Existeixen diverses formes de demanar cita per a la campanya de vacunació del grup d'enguany.

  • Les persones més grans de 80 anys i que no viuen en residencies: poden demanar cita per vacunar-se contactant amb el seu CAP habitual. Poden anar presencialment o bé fer una trucada per telèfon.
  • Les persones més grans de 60 anys i que formen part d'un dels col·lectius de risc: poden demanar cita a través de citasalut.gencat.cat, de la app/servei La Meva Salut (a l'apartat Cita) o contactant al CAP habitual (presencialment o trucant per telèfon).

Vacuna de la grip: efectes secundaris i contraindicacions

Salut informa que la vacuna és segura i els possibles efectes adversos són mínims. Així i tot, la vacuna pot produir molèsties i/o dolor en la zona del cos on s'ha administrat. Però aquestes reaccions són lleus i no duren més de 2 dies. Hi ha altres reaccions més greus però menys freqüents com febre, malestar, dolor muscular... Acostumen a durar 1-2 dies. Així i tot, la secció corresponent de la pàgina web de Salut acaba amb un missatge de calma al respecte: "a Catalunya se n'administren més d'un milió de dosis cada any i no ha provocat efectes adversos importants".

Quan a contraindicacions, Salut reitera que la immunosupressió, l’embaràs i la lactància no són contraindicacions per a la vacuna antigripal. En canvi, la vacuna no és indicada per infants menors de 6 mesos, persones que pateixen una malaltia aguda (s'ha d'esperar que es recuperi) o persones que han patit una al·lèrgia a causa d'una dosi anterior o que saben que són al·lèrgics a un component de la vacuna.