La Unió Europea ha alertat d'una nova subvariant d'òmicron: es tracta del subtipus BQ.1, que provocarà un augment de contagis en les pròximes setmanes. Així ho ha advertit aquest divendres el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), que ha recordat que el subllinatge s'ha trobat a un mínim de cinc estats europeus durant la primera semana d'octubre. Ja s'ha detectat a Catalunya, on fa una setmana que el Departament de Salut va anunciar la detecció de la nova subvariant d'òmicron a les aigües residuals del país. "De vegades trobem en aigües residuals alguna cosa que després no té repercussió clínica", va puntualitzar Carmen Cabezas, quan encara no s'havia identificat cap cas en persones.

Els models epidemiològics prediuen que BQ.1 i BQ.1.1 es convertiran en les soques predominants a Europa a partir de mitjans novembre o principis de desembre. "Això probablement contribuirà a un augment de la xifra de casos de covid-19 en les pròximes setmanes i mesos", ha afirmat l'ECDC. A més, l'agència europea ha apuntat que els estudis preliminars realitzats a Àsia indiquen que la nova subvariant d'òmicron té la capacitat d'evadir en gran manera la resposta immune de l'organisme — però no està associada un transcurs més sever de la malaltia.

Els països afectats pel subtipus d'òmicron

La directora de l'ECDC, Andrea Ammon, ha instat els països europeus a mantenir-se "vigilants" respecte dels senyals de la difusió de BQ.1 i a seguir monitorant l'evolució tant dels contagis com dels indicadors de severitat (hospitalitzacions i ocupació de les UCIs). Així, la prioritat és la millora de la vacunació continuada — en especial, els majors de 60 anys i les persones amb patologies prèvies. Els Estats on està més difosa la nova subvariant d'òmicron respecte del total de casos són França (19%), Bèlgica (9%), Irlanda (7%), Països Baixos (6%) i Itàlia (5%). Tanmateix, aquests percentatges són prou baixos perquè el subtipus tingui un impacte notable sobre la situació epidemiològica dels països... de moment.

D'altra banda, l'agència nacional de salut pública dels Estats Units ha advertit que la nova subvariant d'òmicron té potencial per tornar-se problemàtica. El motiu? Que és més transmissible i té una mutació que li permetrà evadir determinats medicaments per persones amb immunitat reduïda. El mateix ECDC ha indicat que BQ.1 pot evadir en gran manera la resposta immune de l'organisme, però que no s'associa amb un transcurs més sever de la malaltia.