L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic Antoni Trilla ha explicat aquest dissabte que és "possible" que en les pròximes dues o tres setmanes es detecti un augment "més significatiu" dels casos diagnosticats de covid a Catalunya, tot i que espera es mantingui el mateix patró fins ara, és a dir, més positius però menys ingressos hospitalaris. De moment, es tractaria d'un increment més lent que el d'altres estats europeus com França, Itàlia o Alemanya, països on hi ha un diferent grau d'immunització o tenen temperatures més baixes i ja fan més vida en espais tancats. En una entrevista al 3/24, Trilla s'ha mostrat partidari de mantenir l'obligatorietat de la mascareta en el transport públic i ha defensat que seria la "decisió més prudent".

Amb tot, Trilla estima que l'augment de casos a Catalunya serà més lent fins que no es concreti una pujada més important, en línia amb altres països europeus. "No es pot dir que seguirem el mateix patró però el més lògic és que més tard o d'hora ens tocarà pujar també", ha comentat el doctor Trilla. L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic ha confirmat que aquest any s'espera que també circuli el virus de la grip després que en els darrers dos anys estigués pràcticament desaparegut per la irrupció de la covid i les mesures d'autoprotecció de la població. Precisament, Trilla ha apostat per mantenir l'obligatorietat de la mascareta al transport públic, una mesura que en general s'està complint "regularment", ha dit. En aquest sentit, ha dit que l'actual situació, com per exemple el major ús del transport públic per l'actual context econòmic i la pujada dels virus respiratoris, ho fan més recomanable. "Ja que la tenim obligatòria, reforcem el fet que la gent la porti i ho entengui", ha apuntat en l'entrevista al 3/24, en què ha pronosticat que als centres sanitaris l'ús de la mascareta "va per llarg".

Tranquil·litat davant les noves variants de l'òmicron

Trilla ha assenyalat que van apareixent noves subvariants de l'òmicron però que "no preocupen" i que aquestes no han pogut desplaçar la variant dominant. En qualsevol cas, ha dit que és important seguir-les de prop però que no sembla que hagin de tenir repercussions importants als hospitals. Sobre la decisió de Salut d'administrar la vacuna als nens d'entre sis mesos i cinc anys, l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic ha donat suport a aquesta mesura i ha dit que està basada en una experiència a Anglaterra en aquest sentit. Segons ha comentat, es va demostrar que administrant la vacuna als infants s'evitaven els contagis als pares i als avis, a més dels mateixos menors.

Clam per eliminar les mascaretes als avions

Les companyies aèries i les agències de viatges han reclamat al Ministeri de Sanitat l'eliminació de l'ús obligatori de la màscara a l'interior de l'avió, "com han fet la resta de països de la UE" i "tenint en compte que s'ha superat la fase aguda de la pandèmia". En un comunicat conjunt, l'Associació de Línies Aèries (ALA) i la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges (CEAV) han assegurat que "no té sentit mantenir l'ús de la màscara de forma obligatòria a l'avió" i han exigit equiparar la normativa espanyola a la resta d'Europa. Així mateix, han reclamat al ministeri que eliminin els controls sanitaris davant del covid-19 als aeroports a tots els viatgers, ja que a partir d'ara no s'exigiran requisits als turistes extracomunitaris.