ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La crisi del PP, protagonitzada per Pablo Casado i Isabel Díaz Aysuo, ja comença a afectar el partit electoralment. Una de les primeres enquestes que s'ha fet des que aquesta va esclatar mostra un gran creixement de Vox a costa del Partit Popular. Segons el sondeig publicat per El Confidencial, el partit es troba en el seu pitjor moment des del passat mes de setembre: tot i que aconseguiria 95 escons, 6 més dels que té ara, es quedaria molt lluny de les previsions de mesos enrere que donaven al PP fins 120 diputats. Aquest enfonsament beneficia principalment a Vox. El partit d'ultradreta prem encara més l'accelerador i continua creixent, enquesta rere enquesta, consolidant-se com a tercera força a Espanya: els d'Abascal assolirien  un 19,5% dels vots i 69 diputats, 17 més que els 52 actuals.  

Mentrestant, el PSOE continua sent el partit més votant i amb més escons, amb un 27,3% i 113 representants. Són 7 menys dels que té actualment al Congrés, però milloren les dades d'anteriors enquestes a costa del seu soci de govern, Unidas Podemos, que amb l'11,1% obtindria 26 diputats, 9 menys que en aquesta legislatura. Els morats estan a l'espera de la decisió de la seva líder i vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, que en les pròximes setmanes començarà un "procés d'escolta" arreu d'Espanya per conformar una plataforma que transcendeixi les sigles del partit de cara a les pròximes eleccions. 

Efectes de la crisi 

L'enquesta, elaborada per IMOP-Insights, es va elaborar entre el 14 i el 25 de febrer, per tant, reflecteix els resultats de les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó, que el PP va convocar anticipadament per desfer-se de Ciutadans i governar en solitari, i ha acabat depenent de Vox, que exigeix entrar al govern autonòmic. A més, durant aquestes dates ja havia esclatat la guerra dins el PP, amb el cas de suposada corrupció que inclou a Díaz Ayuso i el seu germà i el posterior espionatge del partit. Aquesta ha acabat provocant la dimissió del secretari general, Todoro García Egea, amb qui la presidenta madrilenya mantenia una molt mala relació, i la convocatòria d'un congrés extraordinari per escollir un nou president del partit que substitueixi a Pablo Casado. Previsiblement, aquest serà l'actual president de Galícia, Alberto Núñez-Feijóo. 

La dreta no suma 

Per tot plegat, el gran beneficiat d'aquesta crisi seria Santiago Abascal i el seu partit, que continua creixent i sembla no tenir aturador. En aquesta enquesta d'El Confidencial, el partit ultra millora les dades de l'anterior sondeig en cinc escons fins als 69. Cal recordar que actualment compta amb 52 parlamentaris al Congrés dels Diputats. Aquests 69 encara estan lluny dels 95 del PP i allunyen la possibilitat d'un sorpasso, tal com insinuava Abascal que podia acabar succeint. Amb tot, aquest avantatge del PP sobre Vox en nombre d'escons es deu al sistema electoral, ja que, realment entre les dues formacions hi ha una diferència de només tres punts: 22,4% i 19,5%, respectivament. 

Segons el sondeig, només un 59% dels que van votar a Pablo Casado en les últimes eleccions el novembre del 2019, asseguren que tornarien a votar al PP. De la resta, un 12% assegura que votarà Vox i un 28% manifesta que està indecís o que es planteja abstenir-se. Amb aquests resultats, el bloc de la dreta no podria governar, amb 166 diputats en total. Navarra Suma (coalició de Cs, UPN i PP), l'altre protagonista de la votació de la reforma laboral perdria un dels seus dos diputats. Per altra banda, tot i que el CIS frenava la desfeta de Ciutadans en la seva última enquesta, segons El Confidencial perdrien 9 dels 10 diputats actuals i es quedaria amb un sol escó al Congrés (2,8%). 

Pel que fa a la suma dels blocs, PP, Vox i C's aconsegueixen el 44,7% dels suports, mentre que PSOE, Unidas Podemos i Más País, al 40%. 

Díaz perd força 

El PSOE es manté estable i presenta un lleuger creixement respecte a l'última enquesta d'aquesta sèrie, amb 170.000 vots més respecte a fa dues setmanes, passant de 106 a 113 diputats. Aquests provenen del soci de la coalició, que tot i que semblava que podia remuntar lleugerament, ara torna a perdre suports, els 170.000 vots que passen als socialistes. Encapçalats per Yolanda Díaz, fa un mes obtenien 32 escons, però ara passen als 26. Cal recordar que encara que la reforma laboral es va acabar aprovant, va ser una votació molt controvertida i això hauria pogut afectar a les aspiracions de la ministra de Treball. Del seu electorat del 2019, un 12% votaria al PSOE i un 21% s'abstindria. 

Per altra banda, ERC es mantindria amb 13 diputats, Junts amb 8 i la CUP sumaria un escó, passant de 2 a 3. Bildu i PNB es mantindrien igual, amb 5 i 6 diputats, respectivament, mentre que el BNG creixeria fins als 3 representants.