La guerra dins el PP dona ales a Vox. Ja ho revelen les primeres enquestes fetes després que esclatés la batalla entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso i el seu líder, Santiago Abascal, s'ho creu i ja es veu com a cap de la dreta a tota Espanya. Enmig de la crisi interna dels populars, Abascal apunta que Vox es pot convertir "molt aviat" en el primer partit dels espanyols i el que es converteixi en "l'alternativa" del sanxisme, en referència al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Tot i que des del seu partit d'ultradreta sempre s'han mostrat en contra de les enquestes, en les que Abascal desconfia, ja que creu que influeixen en el vot en lloc de predir-lo,  ha reconegut que algunes ja han situat a Vox per sobre del 20% dels suports, acostant-se als populars. 

Amb tot, Abascal s'ha distanciat d'aquesta idea, assegurant que l'únic sorpasso, idea amb què s'ha anat especulant molt des de la seva gran crescuda electoral a Castella i Lleó, que l'interessa és al PSOE, ja que és el partit que s'ha aliat amb els "enemics d'Espanya". En aquest sentit, ha defensat que Vox ha demostrat tenir la fortalesa per fer-ho i convertir-se així en aquesta esmentada alternativa al govern de Pedro Sánchez. Segons ha defensat, això mateix és l'únic que l'interessa i lluny d'alegrar-se per la guerra entre els populars, que no sembla que s'hagi d'acabar aviat, ha assegurat que l'observa amb "molta preocupació"  pels efectes que pot tenir sobre l'alternativa als socialistes. En aquest sentit, creu que és possible que encara que Vox pugi, els nombres "no siguin suficients per fer fora Sánchez". Per això mateix ha evitat fer sang de les disputes entre Casado i Ayuso. 

 

Por i preocupació 

Però, com veuen els espanyols aquest avenç de Vox a costa del PP? Una enquesta del diari El País ha revelat que aquest genera, principalment, preocupació i por davant la possibilitat que el partit ultra acabi aterrant a La Moncloa, una opció que va en augment. Concretament, aquests són els sentiments que genera la possible entrada de Vox al govern espanyol sobre 6 de cada 10 espanyols. Així, mentre des del partit es celebra el seu auge imparable, tal com reflecteixen els resultats de Castella i Lleó i també les enquestes, els espanyols s'espanten. "Si Vox arribés a ocupar algun ministeri del govern d'Espanya, què sentiria?". Davant aquesta qüestió, el 21,4% dels enquestats ha respost que por i el 37,5%, preocupació. En total un 58,9% dels espanyols estan amoïnats davant la possibilitat que Vox acabi a l'Executiu espanyol. 

Per altra banda, la tercera emoció més compartida contrasta amb les dues anteriors: tranquil·litat. Fins a un 10% dels enquestats asseguren que estarien tranquils amb el partit d'Abascal al capdavant d'Espanya. Així, el grau de preocupació o inquietud per l'arribada de Vox al poder no és homogeni en tota la població: els més preocupats per l'arribada de l'extrema dreta al govern espanyol són els votants d'Unidas Podemos i els que menys, a banda del mateix Vox, són els populars.

Avís per Castella i Lleó 

Per altra banda, Abascal també s'ha pronunciat aquest matí sobre la situació a Castella i Lleó, insistint en la seva demanda d'entrar al proper govern autonòmic de la regió. En aquest sentit, ha advertit al PP que si no accepten les seves demandes, no els quedarà altre remei que arribar a un acord amb el PSOE per governar en minoria o repetir les eleccions. Amb tot, ha recordat que aquesta setmana hi ha una presa de contacte entre els equips negociadors dels dos partits i ha considerat que el PP de Mañueco està disposat a negociar un govern amb Vox, tot i que des de la direcció nacional s'han posicionat en contra.