Enmig d'un context polític molt convuls, marcat especialment per la guerra interna al Partit Popular, dividit entre els partidaris de Pablo Casado i aquells que en demanen la seva dimissió i la convocatòria d'un congrés per elegir un nou president nacional, encapçalats per Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez-Feijóo, el CIS ha publicat el seu baròmetre mensual. Aquest, a diferència de les enquestes més recents, encara no recull el daltabaix que pot provocar en els votants les disputes públiques dels populars que es tradueix en un augment dels suports a Vox. L'enquesta d'aquest mes de febrer, que es va fer abans de les eleccions de Castella i Lleó, entre l'1 i 12 de febrer, mostra com el PSOE manté l'avantatge sobre el PP i l'augmenta en tres dècimes, de 7 a 7,3 punts. Concretament, el PSOE passa del 28,5 dels suports al 28,6, amb una pujada mínima, mentre que, abans de la crisi interna, els de Casado ja presentaven una lleugera caiguda, del 21,5 al 21,3%. 

Per altra banda, també mostra un estancament de Vox, que tot i mantenir-se com a tercer partit amb més suports només augmenta una dècima fins al 14,8%. Per la seva part, Unidas Podemos continua en quarta posició i creix mig punt fins al 13,6% i Ciutadans trenca amb una tendència molt negativa i remunta fins a un 4,8% pel 4% que obtenia al gener. Recordem que el mes passat els d'Arrimades van patir un cop dur, perdent gairebé dos punts i apropant-se perillosament al llindar mínim per a la representació, fixat al 3%. 

Context de la reforma laboral 

Aquesta enquesta es va fer enmig del debat per la reforma laboral del govern espanyol, elaborada des del ministeri de Treball encapçalat per la líder dels morats, Yolanda Díaz i a la qual Ciutadans va donar suport. Amb tot, però, aquesta es va acabar aprovant pel vot a favor que va emetre per error el diputat del PP, Alberto Casero.

Pel que fa a la resta de formacions presents al Congrés, la pujada d'Unidas Podemos es tradueix en una pèrdua de suports per Más Madrid, que passa del 2,8% del gener al 2,5% d'aquest febrer. ERC també perd sis dècimes respecte al mes passat, del 3% al 2,4%, mentre que Junts creix dues dècimes fins a l'1,6%, el PNB obtindria l'1,3, Bildu, l'1,1 i la CUP un 1%, segons els sufragis del CIS.

Casado, sota mínims 

Tot i que encara no havia esclatat la guerra interna dels populars, amb Casado com a principal damnificat, el CIS ja revela que la confiança dels ciutadans en el líder del PP es trobava sota mínims. Aquells dies, Casado feia campanya electoral a Castella i Lleó, visitant granges de vaques, lloant les remolatxes i fent comentaris polèmics sobre el vi. El que eren unes eleccions convocades per governar en majoria absoluta van tenir un resultat ben diferent, amb el PP depenent de la voluntat de Vox per governar. Concretament, Casado genera "poca" o "gens" de confiança al 87,5% dels entrevistats i només "molta o "bastant" al 8,6%. Aquests resultats empitjoren els de l'últim baròmetre, quan el percentatge de desconfiança era del 87,1.

Per contra, el president del govern espanyol Pedro Sánchez millora els seus resultats, perquè si al gener inspirava "molta" o "bastant" confiança al 27,4%, ara aquest percentatge puja al 30,1. 

Díaz s'apropa a Sánchez

Per altra banda, sobre l'opinió que generen els principals líders polítics en la ciutadania, hi ha pocs canvis significatius, amb la vicepresidenta Yolanda Díaz al capdavant de les valoracions, amb 4,87 punts que milloren els 4,82 de l'anterior enquesta. Com acostuma a passar, cap polític arriba a aprovar. L'altra cara de la moneda és Santiago Abascal, que segueix a la cua dels líders polítics i empitjora la seva valoració, del 2,88 al 2,71. 

Si en l'anterior apartat no hi ha canvis destacables, el CIS sí que registra una variació important sobre l'opinió dels espanyols a l'hora de decidir qui els agradaria que presidís el govern. Si bé l'actual cap de l'executiu continua al capdavant d'aquest rànquing, sent el preferit del 20,1%, la vicepresidenta Díaz el segueix de molt a prop amb un 19%, 3,3 punts més que al gener.