Mentre bona part dels espanyols estaven pendents de la primera entrevista al ja exsecretari general del Partit Popular, Teodoro García Egea, en plena crisi del partido, Yolanda Díaz anunciava que finalment s'havia decidit a començar el que ella anomena un "procés d'escolta" per posar en marxa el seu nou projecte polític aquesta mateixa primavera. Ho va confirmar ahir nit en una entrevista a RTVE, però ja feia mesos que s'especulava amb la possibilitat que l'actual ministra de Treball encapçalés una plataforma d'esquerres en les eleccions vinents generals, previstes el 2023. Segons va confirmar la mateixa Díaz, recorrerà "d'est a oest i de nord a sud" l'Estat durant sis mesos per reflexionar sobre el seu futur. Per la vicepresidenta segona del govern espanyol, el seu objectiu és "reduir la bretxa" entre els partits i la ciutadania i "teixir" un projecte de país per la dècada vinent. Aquest, haurà de ser "moderat i centrat", segons ha defensat ella mateixa. 

 

Sense dates concretes 

Amb tot, Díaz ha assegurat que encara no sap si serà la candidata d'aquesta plataforma, que vol que tingui un caràcter ciutadà, allunyant els partits, i a ella mateixa, del focus, amb la societat com a protagonista. "Soc molt respectuosa i agreixo la confiança dels partits", ha dit la política, tot i que en altres ocasions s'ha mostrat molt més critica amb aquests, titllant-los d'obstacle. Així, el nou projecte de Díaz serà "diferent, democràtic i feminista", amb l'emergència climàtica i els joves al centre. Tot i que ha anunciat que començarà aquest "procés d'escolta" a la primavera, ha evitat concretar més detalls d'aquest procediment, ni tan sols dates concretes. El primer cop que en va parlar va ser el setembre del 2021, però l'ha anat posposant per la seva agenda com a ministra. Sembla difícil, tanmateix, que aquesta gira per Espanya comenci abans del mes d'abril, perquè ha assegurat que fins llavors té una agenda "intensíssima". 

Com ja va fer en el seu moment, assegurant que no tenia cap intenció de crear una plataforma a l'esquerra del PSOE, ja que aquest espai a Espanya és molt petit, "un raconet" va dir llavors, ahir va insistir en aquesta idea: "Serà un procés mixt amb les seves contradiccions". El projecte que sorgeixi d'aquest procés d'escolta, ha reconegut la presidenta, acabarà en unes eleccions, tot i que ha remarcat que de moment no és la seva candidata, plantejant-se que potser "només soc un canal". "Crec que hi ha un espai diferent, d'una Espanya nova. Estic desitjant escoltar a la sanitat pública del meu país i a la docència. Això no vol dir que em vulgui presentar", ha detallat Díaz, reconeixent que quan passin aquests mesos tornarà a reflexionar sobre la seva posició.

La líder més ben valorada 

El passat mes de novembre, Yolanda Díaz va participar en un acte a València anomenat "Otras Políticas"  amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (Comuns), Mónica García (Más Madrid) i Mònica Oltra (Compromís), que es va veure com l'avantsala d'aquesta plataforma electoral. Aquell dia, Díaz va ser rebuda a crits de "presidenta" i va assegurar que era "l'inici d'una cosa meravellosa". En aquest, no hi van participar les ministres Ione Belarra, secretaria general de Podemos, ni Irene Montero, motiu pel qual es va especular amb una possible mala relació amb la líder del partit dins el govern espanyol. 

Mentrestant, la ministra de Treball continua sent la líder més ben valorada pels espanyols segons el CIS, tot i que com la resta tampoc arriba a l'aprovat. Amb tot, està a punt de superar a Pedro Sánchez com a preferit dels electors per presidir el govern espanyol: mentre ell va perdent algunes dècimes a cada baròmetre, en Díaz augmenta la seva popularitat i ja només els separa un punt.