Una setmana més tard, el vot a favor d'Alberto Casero a la reforma laboral continua portant cua. Després que aquesta norma s'aprovés per la mínima al Congrés gràcies a l'error d'aquest diputat extremeny del PP, el seu partit va córrer a dir que havia estat un error informàtic, ja que Casero votava a distància perquè, en teoria, estava malalt i no podia assistir al  ple, tot i que en veure el seu error es va desplaçar ràpidament fins a l'hemicicle. Des d'allà va podre protestar quan la reforma es va donar per aprovada. El PP va presentar al·legacions per intentar anul·lar aquesta votació, assegurant que havia estat una tupinada, però ara els lletrats de la Cambra Baixa han desmuntat la teoria dels populars, considerant que el vot de Casero vàlid i irrevocable. Així el descriuen en un informe jurídic enviat als grups parlamentaris aquest divendres. "El vot del senyor Casero va ser vàlidament emès", es pot llegir en l'escrit de 14 pàgines, assegurant que no hi ha cap mena de precedent ni raons jurídiques o parlamentàries que permetin tenir "una segona oportunitat", tal com demanaven des del PP. 

 

D'aquesta manera, queda descartat el que s'assegurava des del PP per intentar salvar la situació: que s'havia produït un error tècnic en la votació telemàtica del diputat extremeny. Segons ha detallat la Direcció de Tecnologies del Congrés en la seva valoració, que s'inclou en un annex a l'informe dels lletrats, s'ha d'imputar a un "error material del diputat que el vot emès no coincidís amb la que era la seva voluntat". Així s'han pronunciat després d'examinar nombrosos precedents i revisar el sistema de vot telemàtic, vigent des del mes de maig de 2020 quan es va aprovar en plena pandèmia.

En la primera conclusió del document, els lletrats tiren per terra alguns dels arguments que empraven des del PP per presentar alguns dels seus recursos i al·legacions contra l'actuació de Mertixell Batet, presidenta del Congrés, que no va permetre que Casero tornés a votar de nou a l'hemicicle el vot erroni que va emetre des de casa. "El procediment de votació telemàtica és de caràcter excepcional, de manera que només té cabuda de manera limitada i no pot comportar cap avantatge enfront de la resta de votants presencials, havent-se d'articular de manera que garanteixi la personalitat del vot", es recull al document. 

Cap dret vulnerat 

En definitiva, els lletrats consideren que, davant la queixa que diferents portaveus i dirigents del PP han anat manifestant durant la darrera setmana, Alberto Casero sí que ha pogut exercir "de forma correcta i plena el dret fonamental que se li reconeix en l'article 23 de la Constitució". Amb tot, el PP ja estava preparat per aquest rebuig dels serveis jurídics del Congrés i tenen la intenció de portar el seu recurs fins al Tribunal Constitucional, ja que consideren que el diputat va veure vulnerat el seu dret a votar el que realment pensava i en contra del que va acabar emetent des de casa seva.

En aquest sentit, divendres passat, l'endemà del ple del Congrés, Casero va dirigir un escrit a la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, denunciant precisament s'han vulnerat els seus drets. Argumentaven, sense proves, que es va produir un error informàtic que va tergiversar el sentit del seu vot, canviant el no pel . Els serveis del Congrés ja van dir llavors que el sistema no presentava cap error. Des del PP, aquesta va ser la reacció inicial, però el discurs de l'error informàtic s'ha anat apagant els últims dies després que es descobrís que, aquella mateixa jornada, Casero s'havia equivocat en tres ocasions més, és a dir, en 4 de les 14 votacions.  

La votació de la reforma laboral al Congrés dels Diputats també ha arribat als tribunals. El Jutjat d’Instrucció Número 47 de Madrid ha obert diligències per investigar si hi va haver un delicte informàtic durant aquesta votació.