Quan el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, aterri avui a la plaça Sant Jaume, dins de la cartera hi durà el document de 23 reivindicacions que Artur Mas va presentar a Mariano Rajoy el juliol del 2014, en la darrera reunió que van mantenir a la Moncloa, i que incloïen reivindicacions en matèria econòmica, infraestructures, cultura, etc., com ja va avançar El Nacional. També hi portarà la seva oferta sobre la reforma constitucional federal, sobre el finançament, inversions, temes relatius a llengua, educació i cultura... Moltes propostes, tret de la del referèndum.

Tampoc l’objectiu del presidenciable del PSOE és tancar acords amb el Govern sinó demostrar la seva “voluntat de diàleg”, segons fonts socialistes. I fer-ho amb un gest que contrasta amb la decisió del president en funcions, Mariano Rajoy, d’ignorar el relleu a la Generalitat i ni tan sols trucar Carles Puigdemont per felicitar-lo, com és habitual, quan va assumir la presidència.

De fet, la disposició del líder socialista no discrepa gaire de la del president català, que ha deixat clar públicament que la seva voluntat és demostrar un cop més que el Govern “vol dialogar amb tothom”. Escoltar i analitzar la situació amb respecte i disposició a continuar parlant, segons fonts del Govern. I sobretot, “amb la claredat que requereix el moment”. Però poca cosa més. 

I això no obstant, malgrat que cap de les dues parts que participen en la conversa s’enganyen sobre l’abast i possibilitats reals de la trobada, tan bon punt es va fer pública ahir al matí s’han anat succeint les reaccions.

Avís de Ciutadans

Els primers a reaccionar, com no podia ser d’una altra manera, han estat els diputats de Ciutadans que han advertit Sánchez que si parla de referèndum amb Puigdemont trencaran l’acord que mantenen a Espanya per a la investidura. “Nosaltres tenim un contracte que diu que això no es pot permetre en un futur govern d’Espanya”, ha advertit el ciutadà portaveu, Fernando de Páramo.

Tampoc el PP ha desaprofitat l’ocasió de carregar contra la trobada. El diputat popular Javier Maroto ha volgut per burxar en el descontentament que genera a Ciutadans la cita. “El PSOE acorda una cosa amb Ciutadans i fa la contrària”, ha acusat Maroto.

De la seva banda, Convergència, embrancada en un garbuix de declaracions públiques dels seus dirigents que tornen a enterbolir el posicionament independentista del partit, va voler insistir ahir que el referèndum és una condició "sine qua non" per a qualsevol acord, segons va explicar la portaveu, Marta Pascal.

Tampoc Esquerra es mostra especialment esperançada amb la trobada, tot i que el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, considera positiu que se celebri.

En termes similars s’han expressat els socialistes catalans que s’han congratulat del fet que es convoqui l'entrevista. De fet, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, estava al cas de la reunió que s’ha portat amb màxima discreció i fins i tot s’havia apuntat que hi podria participar. Finalment, però, no hi serà present atès que es tracta d’una trobada institucional, i tampoc té previst acompanyar Sánchez fins a la plaça Sant Jaume.