"Hem insistit molt en la importància del diàleg", ha explicat la portaveu del PSC, Esther Niubó, per congratular-se de la trobada que tindrà lloc demà al Palau de la Generalitat entre el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La reunió, que defineix com a "institucional", es produeix una setmana després de les declaracions de l'expresident Artur Mas a Catalunya Ràdio en el sentit que Catalunya no serà independent en 16 mesos, i paraules que els socialistes entenen que mostren "un procés intern de redefinició".

Amb dos mesos de marge per la investidura d'un nou president del Govern espanyol, fonts socialistes remarquen que la trobada es tracta d'un "gest polític" cap a Catalunya. Tot i així, el líder del PSOE s'estarà poques hores a Barcelona, i no tindrà temps per reunir-se amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

"Compartim amb el PSOE que la situació s'ha de desencallar", ha reblat Niubó. "Es pot parlar amb tothom i de tot", ha indicat en referència al referèndum. Però ha matisat que "acordar és una altra cosa". L'aposta del PSC segueix sent el referèndum constitucional, i per això ha negat l'afirmació d'aquest diumenge de l'alcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que apuntava a una discrepància interna sobre el dret a decidir.

La dreta alemanya

Al carrer Nicaragua també han volgut desplaçar el focus cap a Alemanya, on ahir el partit Alternativa per Alemanya (AfD) va irrompre amb força als parlaments regionals. "És un retrocés pel procés de construcció europea", ha afirmat Niubó, perquè "la resposta no passa per aixecar murs, evidenciant la falta de solidaritat".

Del que sí que s'ha felicitat la socialista és de l'elecció del nou secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, a qui li desitgen "molts encerts" per "millorar les condicions actuals derivades de les mesures de Mariano Rajoy". També ha saludat la nova direcció d'ICV, que va ser escollida definitivament aquest dissabte, amb Marta Ribas, David Cid i Ernest Urtasun al capdavant.