El diputat del Partit Popular (PP), Javier Maroto, ha carregat contra la reunió que tindrà lloc demà entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. "El PSOE acorda una cosa amb Ciutadans (C's) i fa la contrària", ha dit Maroto en al·lusió al pacte entre Sánchez i el president de Ciutadans, Albert Rivera, on s'inclou un text per blindar la unitat d'Espanya i evitar que es celebrin referèndums com el català.

En aquest sentit, el popular ha destacat posicions contradictòries en el discurs dels socialistes: "Hi ha 72 ajuntaments on governa el PSC que es troben dins l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)", ha dit. Alhora, ha recordat que "la número dos del PSC, Núria Parlon, exigeix que tinguin una posició oberta en favor del dret a decidir, i segons ella, hi està d’acord el PSOE, també", ha dit Maroto. 

El diputat del PP ha instat a Sánchez a donar explicacions per aquests fets, alhora que li ha retret les seves promeses de dur a Rivera a totes les reunions "importants". "Sembla que a totes les reunions importants excepte la de Puigdemont", ha considerat. "Per què no hi porta Rivera?" ha preguntat. "Per què manté 72 ajuntaments a l'AMI?", ha afegit. En conseqüència, Maroto ha afirmat que "fer perillar la unitat d'Espanya" és mantenir "una posició igual a la de Podemos".

Mesures contra els funcionaris

Així mateix, ha destacat que el ple de demà al Congrés sobre la unitat d'Espanya serviria per "retratar" partits com el PSOE, i sobretot Ciutadans, "que li permet tenir aquestes posicions amb els ajuntaments i el dret a decidir, i permet que es reuneixi amb Carles Puigdemont", ha explicat Maroto. Així mateix, ha declarat que el govern del PP prendria mesures contra els funcionaris i les institucions que contribueixin a posar en marxa el procés de desconnexió. "El tema és molt seriós i espero que al senyor Sánchez no li sembli bé què fa el senyor Puigdemont", ha afegit. "La unitat de Espanya hauria de ser mantinguda per la majoria de partits. Aquest eix ha estat obert en canal en comunitats com Catalunya", ha afirmat el candidat popular.

Rita Barberà

El diputat del PP ha explicat que l'exalcaldessa de València, Rita Barberà, assitiria demà al ple del Senat. Durant la compareixença, Maroto ha indicat que desconeixia els darrers avenços sobre el cas Imelsa que han estat omplint portades al llarg del matí. Així mateix, ha deixat en mans de Barberá la possibilitat d’assistir a declarar, o no, pel cas de corrupció. Alhora, ha considera que el PSOE actuava "com Torquemada" i "fa el contrari que demana per als altres". Finalment, ha censurat Sánchez i el partit per no actuar contra Besteiro fins que no s'obri judici oral.

Quant al PNB, ha recordat el cas del seu exnúmero dos a Àlaba, Alfredo de Miguel, a qui fiscalia li demana 54 anys de presó pel cobrament comissions il·legals. "Si això es confirma, el PNB començaria a tenir el mateix tuf de corrupció de la Convergència de Jordi Pujol", ha assegurat, preguntant a PSOE i Podemos "si aquest és el partit amb què volen regenerar el país".