42 hores després del terratrèmol polític que ha provocat la carta de Pedro Sánchez anunciant que es planteja dimitir com a president del govern espanyol, el PSOE fa pinya amb ell i ataca el Partit Popular i la querella de Manos Limpias. Aquest divendres diferents dirigents socialistes s’han expressat davant dels mitjans de comunicació per reprovar l’estratègia del PP i aprofundir la dura crítica a la denúncia que ha posat Begoña Gómez en el centre de la diana. El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha acusat el PP de tenir una “falta absoluta d’humanitat” veient que, malgrat les paraules de Sánchez, només ha sabut “endinsar-se en la misèria de la seva estratègia”. Per a ell, la compareixença d’ahir d’Alberto Núñez Feijóo el va retratar com a “masclista” per dir que la dona ha de deixar de treballar per quedar-se a casa i com a “insultador professional” pels qualificatius que va dirigir a Sánchez. “Ni un sol argument, ni una sola reflexió, buit absolut,” ha lamentat López.

 

A més, Patxi López ha fet un al·legat sobre l’amor. Ha afirmat que la decisió de Sánchez és política, però ha subratllat que també passa per un “sentiment profund” del qual “s’ha fet burla”, malgrat que “mou” milions de persones: “Encara que a algú pugui semblar-li cursi o ridícul, l’amor també mou les consciències de la gent, menys a algú que tingui el cor de pedra”. Es referia a Feijóo, a qui també ha definit com a “principal alimentador” de l’estratègia “absolutament orquestrada” per la “dreta política, mediàtica i econòmica que no accepta que governi algú que no sigui dels seus”. En una roda de premsa al Congrés, ha qualificat Manos Limpias i Hazte Oír, que també ha presentat una querella contra Begoña Gómez, d’organitzacions amb “caràcter mafiós i xantatgista”, cosa que s’ha vist “al llarg de la seva carrera”. “Ens val fer acusacions falses sense cap mena de prova ni contrast només amb la intenció de fer mal i canviant l’essència del que és el dret, havent de demostrar la innocència i no l’acusació?”, s’ha preguntat.

El portaveu socialista al Congrés ha reconegut que no ha parlat amb Sánchez, però ha assegurat que des del PSOE estan fent “tot el possible” perquè continuï sent president. El PSOE col·locarà demà una pantalla gegant al carrer Ferraz durant el Comitè Federal perquè les persones que vagin a la concentració en suport a Sánchez puguin seguir les intervencions. Sobre l’impacte de la carta de Sánchez en la campanya electoral del 12-M, fonts socialistes llancen una pregunta: “De què van parlar tots ahir?”. Les mateixes veus assenyalen que Sánchez, “encara que sigui resistent, ha arribat al límit” i no és cap “irresponsable o capritxós”.

Marlaska creu que la querella s’hauria d’haver arxivat perquè “no aporta cap indici”

Avui també ha opinat de la querella Fernando Grande-Marlaska, que durant aquests sis anys a la Moncloa no s’havia pronunciat sobre decisions judicials, però ara s’ha vist “en l’obligació” de parlar. El ministre de l’Interior considera que és “clar i evident” que la denúncia que va presentar Manos Limpias no aporta “cap relat incriminatori ni cap indici” i “se sustenta en mentides i falsedats”. Per això, afirma que “l’única resolució factible” hauria estat el seu “immediat arxivament”, igual que demana la Fiscalia. “El súmmum del súmmum és que la mateixa denunciant reconeix que hi pot haver falsedats i no és la seva responsabilitat”. En una roda de premsa des de la DGT, el ministre Marlaska considera que “s’han passat massa línies vermelles” i ha denunciat que es vulgui “destruir al polític i al seu entorn familiar”.

Bolaños titlla la querella de “ferralla jurídica” i situa una disjuntiva: “Una democràcia tòxica o neta”

Per la seva banda, Félix Bolaños ha assegurat que el PSOE i el govern espanyol no estan en “cap escenari que no sigui que el president continuï amb la seva tasca de president” i ha demanat “respecte” per al “procés de reflexió personal” de Sánchez, que “continua treballant encara que no tingui agenda” i necessita “un espai”. En les darreres hores, Bolaños ha parlat amb el president espanyol, que també s’ha intercanviat missatges de WhatsApp amb Juan Espadas, el portaveu del PSOE al Senat. Preguntat per la querella de Manos Limpias, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts ha mantingut la seva “defensa” del Poder Judicial i ha assegurat que “els jutges fan la seva tasca amb independència”. Tanmateix, ha proclamat que la querella de Manos Limpias és una “denúncia falsa”, l’ha catalogat de “falòrnia absoluta” i “ferralla jurídica” i ha considerat que el seu únic objectiu és “intimidar, assetjar i intentar fer malbé la reputació” del president del govern espanyol i de la seva dona.

En una atenció a periodistes, el ministre Bolaños també ha reconegut que li agradaria que hi hagués un “procés de reflexió col·lectiva” en el qual tothom pensés si vol una “democràcia tòxica” o una “democràcia neta”. Així mateix, ha reclamat el fet de poder fer política “sense que hi hagi mentides i caceres cruels per atacar els progressistes”. “La ultradreta actua com un assetjador: primer t’assetja i, quan ho denuncies, t’agredeix més i a sobre intenta presentar-se com la mata”, ha conclòs.

Montero: “Estic concentrada en com ajudem el president a continuar”

Finalment, la número dos del govern espanyol i del PSOE, María Jesús Montero, no s’ha volgut pronunciar sobre l’escenari que s’obriria si Pedro Sánchez dimiteix. La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda no es fa “cap plantejament en aquest moment” sobre una possible marxa de Sánchez: “Estic absolutament concentrada, ho han d’entendre, en com entre tots som capaços d’ajudar el president a tenir la fortalesa i l’ànim suficient per poder continuar”. En una entrevista a La Sexta, ha asseverat que cal respectar la “reflexió personal” del president, ha negat que es pugui conèixer el resultat del “veredicte de la seva consciència” i s’ha mostrat confiada que Sánchez comuniqui el dilluns que “té forces per continuar”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!