El Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid ha obert diligències prèvies contra Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez, per investigar les relacions que ha mantingut amb diverses empreses privades que han acabat rebent fons i contractes públics de l'executiu espanyol. És a dir, la investigació busca dirimir si s'han comès delictes de tràfic d'influències i corrupció, segons ha avançat El Confidencial. El cas està en mans del magistrat Juan Carlos Peinado, qui entre les primeres diligències ha ordenat la citació de diversos testimonis per delimitar els negocis de Gómez i la seva relació amb La Moncloa. Les diligències d'investigació han estat declarades secretes.

La denúncia que ha provocat l'obertura de diligències ha estat presentada pel sindicat ultra Manos Limpias. La querella reclama que se citi com a investigada Gómez i sosté que s'han comès delictes vinculats amb l'article 429 del Codi Penal en què es persegueix els particulars que influeixin en funcionaris públics o autoritats “prevalent-se de qualsevol situació derivada de la seva relació personal amb aquest” per aconseguir, directament o indirectament, un benefici econòmic per a si o per a altres. 

Per altra banda, la denuncia també apunta que s'ha pogut cometre un delicte de corrupció privada, regulat per l'article 286 bis del Codi Penal i que castiga els qui “prometin, ofereixin o concedeixin a directius, empleats o col·laboradors d'una empresa mercantil o d'una societat, associació, fundació o organització un benefici o avantatge de qualsevol naturalesa no justificats perquè l'afavoreixi a ell o a un tercer davant d'altres”. 

Air Europa i Begoña Gómez

Tot plegat neix d'unes reunions que va mantenir Gómez amb Javier Hidalgo, conseller delegat d'Air Europa en aquell moment, l'any 2020. Va ser entre aquelles trobades quan es va aprovar el mecanisme de rescat d'empreses privades afectades per la covid i, quatre mesos després, l'aerolínia va rebre 475 milions d'euros de l'Estat espanyol. Destaca el fet que cap altra companyia d'aquesta naturalesa va rebre tants diners del fons de rescat i, a més, Pedro Sánchez va participar del Consell de Ministre que va autoritzar el lliurament d'aquests diners. No només la relació de Goméz amb Air Europa està en el punt de mira d'aquesta investigació, també se sospita de dues cartes de suport a una unió temporal d'empreses (UTE) privades que es van presentar a un concurs públic, que depenia en aquell moment del Ministeri d'Economia. Uns fets que també aixequen polseguera. 

Per la seva banda, el PP ha saltat de ple en aquest cas i ha amenaçat de citar a l'esposa del president espanyol a la comissió d’investigació del cas Koldo al Senat. Si bé en un primer moment encara no ho han fet, però no descarten la possibilitat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!