El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha publicat aquest dimecres una carta adreçada a la ciutadania en la qual anuncia que s'agafarà uns dies per reflexionar i decidir si continua al capdavant del govern, després que un jutjat de Madrid hagi obert diligències contra la seva dona, Begoña Gómez, per un presumpte cas de tràfic d'influències. Sánchez no revelarà la seva decisió oficial fins dilluns vinent, dia 29 d'abril.


🔴 Carta de Pedro Sánchez, DIRECTE | Possible dimissió del president

Llegeix la carta íntegra de Pedro Sánchez sobre la seva possible dimissió

"Carta a la ciutadania,

No sol ser habitual que m'adreci a vostè a través d'una carta. Tanmateix, la gravetat dels atacs que estem rebent la meva esposa i jo, i la necessitat de donar una resposta assossegada, em fan pensar que aquesta és la millor via per expressar la meva opinió. Li agraeixo, per tant, que prengui una mica del seu temps per llegir aquestes línies.

Com ja deu saber, i si no, l'informo, un jutjat de Madrid ha obert diligències prèvies contra la meva dona, Begoña Gómez, a petició d'una organització ultradretana anomenada Manos Limpias, per investigar uns suposats delictes de tràfic d'influències i de corrupció en els negocis.

Pel que sembla, el jutge cridarà a declarar els responsables de dues capçaleres digitals que han anat publicant sobre aquest assumpte. Segons la meva opinió, són mitjans de marcada orientació dretana i ultradretana. Com és lògic, la Begoña defensarà la seva honorabilitat i col·laborarà amb la justícia en tot el que se la requereixi per aclarir uns fets tan escandalosos en aparença com inexistents.

En efecte, la denúncia de Manos Limpias es basa en suposades informacions d'aquesta constel·lació de capçaleres ultraconservadores a dalt referida. Subratllo això de suposades informacions perquè, després de la seva publicació, hem anat desmentint les falsedats abocades, mentre que la Begoña ha emprès accions legals perquè aquests mateixos digitals rectifiquin el que, sostenim, són informacions espúries.

Fa mesos que aquesta estratègia del tot s'hi val es perpetra. Per tant, no em sorprèn la sobreactuació del Sr. Feijóo i el Sr. Abascal. En aquest atropellament tan greu com bast, ambdós són col·laboradors necessaris, juntament amb una galàxia digital ultradretana i l'organització Manos Limpias. De fet, va ser el Sr. Feijóo que va denunciar el cas davant l'Oficina de Conflicte d'Interessos, i va demanar per a mi de 5 a 10 anys d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic.

La denúncia va ser arxivada doblement per l'esmentat organisme, els funcionaris del qual van ser desqualificats posteriorment per la dirigencia del PP i de Vox. Tot seguit, van instrumentalitzar la seva majoria conservadora al Senat, van impulsar una comissió d'investigació per a, segons diuen, aclarir els fets relacionats amb aquest assumpte. Com és lògic, faltava la judicialització del cas. És el pas que acaben de fer. En resum, es tracta d'una operació de persecució sistemàtica per terra, mar i aire, per intentar fer-me defallir en el pla polític i personal atacant la meva esposa.

No soc un ingenu. Soc conscient que denuncien la Begoña no perquè hagi fet una cosa il·legal, ells saben que no hi ha cas, sinó perquè és la meva muller. Com soc també plenament conscient que els atacs que pateixo no són a la meva persona, sinó al que represento: una opció política progressista, avalada elecció rere elecció per milions d'espanyols, basada en l'avenç econòmic, la justícia social i la regeneració democràtica.

Aquesta lluita va començar fa anys. Primer, amb la defensa que vam fer de l'autonomia política de l'organització que millor representa l'Espanya progressista, el Partit Socialista. Pugna que vam guanyar. Segon, després de la moció de censura i les successives victòries electorals del 2019, el sostingut intent de deslegitimació del govern de coalició progressista al caliu de l'ignominiós crit 'que et voti Txapote'. Tampoc no ens van poder fer caure.

L'últim episodi van ser les eleccions generals del 23 de juliol del 2023. El poble espanyol va votar majoritàriament per l'avenç, i va permetre la reedició d'un govern de coalició progressista, en contra del govern de coalició del Sr. Feijóo i el Sr. Abascal, que auguraven les bateries mediàtiques i demoscòpiques conservadores.

La democràcia va parlar, però la dreta i la ultradreta, novament, no van acceptar el resultat electoral. Van ser conscients que amb l'atac polític no n'hi hauria prou, i ara han traspassat la línia del respecte a la vida familiar d'un president del govern espanyol i l'atac a la seva vida personal.

Sense cap rubor, el Sr. Feijóo i el Sr. Abascal, i els interessos que els mouen, han engegat el que el gran escriptor italià, Umberto Eco, va anomenar «la màquina del fang». Això és, provar de deshumanitzar i deslegitimar l'adversari polític mitjançant denúncies tan escandaloses com falses.

Aquesta és la meva lectura de la situació que viu el nostre estimat país: una coalició d'interessos dretans i ultradretans que no toleren la realitat d'Espanya, que no accepten el veredicte de les urnes, i que estan disposats a escampar fang amb tal de: primer, tapar els seus palmaris escàndols de corrupció i la seva inacció davant aquests; segon, amagar la seva total absència de projecte polític més enllà de l'insult i la desinformació; i tercer, valer-se de tots els mitjans al seu abast per destruir personalment i políticament l'adversari polític. Es tracta d'una coalició d'interessos dretans i ultradretans que s'estén al llarg i ample de les principals democràcies occidentals, i a les quals, li garanteixo, respondré sempre des de la raó, la veritat i l'educació.

Arribats a aquest punt, la pregunta que legítimament em faig és: val la pena tot això? Sincerament, no ho sé. Aquest atac no té precedents, és tan greu i tan bast que necessito parar i reflexionar amb la meva esposa. Moltes vegades ens oblidem que darrere els polítics hi ha persones. I jo, no em causa rubor dir-ho, soc un home profundament enamorat de la meva dona, que viu amb impotència el fang que sobre ella escampen un dia sí l'altre també.

Necessito parar i reflexionar. M'urgeix respondre'm a la pregunta de si val la pena, malgrat el fang en el qual la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política. Si he de continuar al capdavant del govern espanyol o renunciar a aquest alt honor. Malgrat la caricatura que la dreta i la ultradreta política i mediàtica han mirat de fer de mi, mai no he tingut afecció al càrrec. Sí que el tinc al deure, al compromís polític i al servei públic. Jo no passo pels càrrecs, faig valer la legitimitat d'aquestes altes responsabilitats per transformar i fer avançar al país que vull.

Tot això em porta a dir-li que continuaré treballant, però que cancel·laré la meva agenda pública uns dies per poder reflexionar i decidir quin camí prendre. Dilluns vinent, 29 d'abril, compareixeré davant els mitjans de comunicació i donaré a conèixer la meva decisió.

Gràcies pel seu temps. Atentament,

Pedro Sánchez