La denúncia presentada per Manos Limpias contra Begoña Gómez ha estat el detonant perquè un jutjat de Madrid obri una investigació secreta per dirimir si l'esposa del president ha comès un delicte de tràfic d'influències. Tanmateix, el sindicat ultra ha reconegut aquest dijous que és possible que algunes de les notícies en què se sustenta aquesta denúncia siguin falses. De fet, dels vuit retalls de premsa que conformen la denúncia, a la qual ha tingut accés ElNacional, un ha resultat ser falsa. Es tracta d'una notícia publicada el 7 d'abril al digital The Objective, de la qual es va fer ressò Telemadrid. Només dos dies després, la televisió madrilenya es va retractar de la informació en no poder comprovar la seva veracitat

🔴 Pedro Sánchez, DIRECTE | Reaccions a la carta del president del govern espanyol

🔴 Qui és Juan Carlos Peinado, el jutge que ha obert la causa contra la dona de Pedro Sánchez?

Vuit notícies sostenen la denúncia presentada per Manos Limpias que ha canviat el panorama polític de l'Estat espanyol. Entre aquestes hi ha una de The Objective que es titula: "El govern espanyol va ocultar l'import d'una subvenció a nom de Begoña Gómez". La notícia es va publicar el 7 d'abril i el mateix dia va ser recollida per la televisió pública madrilenya. En el cos de la notícia se sostenia que Gómez es va beneficiar d'una subvenció recollida en el Sistema Nacional de Subvencions i Ajudes Públiques, als detalls de la qual estaven ocults a diferència de la resta de beneficiaris. Tanmateix, aquesta informació va ser desmentida en donar-se a conèixer que la beneficiària no era l'esposa del president espanyol, sinó una empresària càntabra. 

Per la seva banda, Telemadrid va publicar una rectificació el 9 d'abril, reconeixent que no havien estat capaços de relacionar la subvenció amb la dona de Pedro Sánchez. Per altra banda, The Objective va publicar un aclariment el mateix 9 d'abril on sostenien que "en cap moment s'ha atribuït a l'esposa del president del Govern la concessió de cap subvenció". Tot i això, a la notícia hi ha una foto on apareixen tant Pedro Sánchez com la seva dona, tot i que ella desenfocada. 

Malgrat la rectificació de Telemadrid i l'aclariment de The Objective, la notícia del digital ha acabat formant part de la denúncia de Manos Limpias. En la demanda, també hi ha notícies de El Confidencial, Voz Pópuli, Esdiario o Libertad Digital. El sindicat ultra ha reconegut que les informacions poden ser falses, però s'ha espolsat qualsevol responsabilitat. En un comunicat han afirmat: "Si aquestes (notícies) no són certes, seran els que les van publicar, els que hauran d'assumir la falsedat, però si no són incertes, entenem que la causa judicial haurà de prosseguir".

 

Manos Limpias, anys de denúncies

Manos Limpias és una associació espanyola fundada l'any 1995 que s'autodefineix com un sindicat anticorrupció i que en les darreres dècades ha estat conegut per participar en tota mena de judicis mediàtics i amb impacte en l'agenda política. L'entitat és dirigida per Miguel Bernad, qui va ser secretari general del Frente Nacional, partit hereu de l'ultradretà Fuerza Nueva. A més, Bernad va ser condemnat en primera instància a quatre anys de presó per un delicte continuat d'extorsió i un altre d'estafa. Tanmateix, finalment, el Tribunal Suprem el va absoldre en considerar que no existien proves suficients de les pressions que se li atribuïen.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!