Un any més, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, coincidirà amb el rei Felip VI en el sopar inaugural del Mobile World Congress 2023, que tindrà lloc aquest diumenge al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). A més, el museu tornarà a ser l'escenari en què es trobaran Aragonès i el president espanyol, Pedro Sánchez, després de la fugaç aparició del president amb motiu de la cimera hispanofrancesa. Tant en el sopar d'aquesta nit com en la inauguració del congrés a la Fira de Barcelona aquest dilluns, previsiblement es repetirà la seqüència dels últims dos anys. Aragonès evitarà el besamans al Rei, però després hauran de sopar a la mateixa taula.

Aquesta serà la segona visita de Felip VI a Catalunya aquest 2023, després que assistís a finals de gener a l'entrega de despatxos als nous jutges, un esdeveniment en el qual, per primer cop en set anys, també hi va ser present el Govern amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. Les multitudinàries protestes amb què Catalunya rebia el Rei en els moments més àlgids del procés queden lluny, i en les últimes visites del monarca han estat minses o inexistents. Aquest diumenge hi ha convocada una acció de rebuig de l'ANC, que ja va combregar un centenar de persones contra l'anterior visita. La concentració va quedar eclipsada pel gran dispositiu de seguretat, que va allunyar molt la protesta del lloc on havia d'arribar Felip VI.

Pedro Sánchez, Pere Aragonès y el rey Felipe VI cena inauguración MWC -  Sergi Alcázar
Pere Aragonès, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI al sopar inaugural del Mobile World Congress 2022 / Sergi Alcázar

Aragonès va decidir que Felip VI no condicionaria l'agenda del Govern

Aragonès va establir, el juny del 2021, que la presència de la corona no condicionaria l'agenda ni els interessos de la Generalitat, i, per tant, que no deixaria cadires buides en actes on fos important la presència del Govern, malgrat que també assistís Felip VI. "El que no s'hauria de fer des del Govern és deixar d'assistir als llocs perquè qui fa nosa i no hauria de ser-hi és el rei", va afirmar llavors la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. Aquesta afirmació es va fer poc abans del sopar inaugural del Cercle d'Economia, on finalment es va produir una trobada incòmoda entre el Rei i Aragonès, que va acabar amb una foto de família al costat del president de Corea del Sud, Moon Jae-in, la vicepresidenta, Nadia Calviño i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El president això, sí, no va participar en el sopar. 

Després d'aquella trobada, Felip VI i el president de la Generalitat van tornar a coincidir en el Mobile World Congress 2021. Aragonès i Colau es van estalviar el besamans, però després, ambdós van sopar amb el Rei en la taula central del recinte de la Fira de Barcelona, acompanyats també pel president espanyol. L'endemà, tampoc no va haver-hi una recepció oficial al monarca per part del Govern, però Aragonès va posar al costat de Sánchez i Felip VI en la fotografia oficial. Aquell any, el Rei va tornar al setembre amb motiu del Saló Internacional de l'Automòbil, un esdeveniment al qual va acudir el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que va evitar saludar el rei. 

rei felip vi pere aragones ada colau pedro sanchez inauguracio taula mobile wolrd congress barcelona 2021 efe
Pere Aragonès, Pedro Sánchez, Ada Colau, el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat i el director general de GSMA, Mats Granryd en el Mobile World Congress 2021 / Efe

Totes les trobades i plantades d'Aragonès i Felip VI el 2022 

El 2022 tot va transcórrer de forma similar. El MWC va ser el primer esdeveniment que va aplegar el Govern i la monarquia espanyola. Ni Aragonès ni Colau van participar en la recepció protocol·lària al monarca, però tots van tornar a sopar a la mateixa taula, també amb Sánchez. L'endemà, en la inauguració del congrés de telefonia, Aragonès i Colau van tornar a plantar el Rei i no el van rebre formalment. Això sí, un cop a l'interior el van saludar i, de nou, tots van ser presents a la fotografia oficial. 

La següent trobada, el mes de març, no va ser a Catalunya, sinó a la Palma, a Canàries, amb motiu de la XXVI Conferència de presidents. Tot i que en un primer moment Aragonès es va mostrar reticent a assistir a aquesta reunió, finalment va decidir fer-ho a causa de la "situació excepcional" produïda per la guerra d'Ucraïna. Tanmateix, va esquivar la foto amb la resta de presidents autonòmics, Sánchez i el Rei.

Felip VI va tornar a Barcelona a l'abril, per la inauguració de la fira 'Alimentària'. De nou, el president i l'alcaldessa van evitar el besamans, però va haver-hi fotografia oficial a l'interior. Aquell mateix dia, Felip VI també va visitar el Port Olímpic per conèixer els preparatius per la Copa Amèrica de Vela que Barcelona acollirà el 2024, un acte on només hi va haver presència de l'Ajuntament, però no de l'alcaldessa.

Al maig es va tornar a repetir la reunió del Cercle d'Economia, a la qual sí que va acudir Aragonès, saltant-se de nou la recepció oficial. El mateix dia hi havia l'entrega dels Premis Nacionals de Recerca, als quals havia d'assistir la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, que va decidir no fer-ho com a protesta per l'espionatge amb Pegasus als líders independentistes. A l'octubre, el Rei va venir a Barcelona en dues ocasions, una per a la inauguració del Saló Nàutic i una altra amb motiu del 175è aniversari del Cercle del Liceu, on Felip VI va patir una escridassada. En aquests últims esdeveniments, ni Aragonès ni Colau van fer acte de presència. Finalment, si hi ha un esdeveniment en el qual no hi ha hagut, ni s'espera que hi hagi presència del Govern, són els Premis Princesa de Girona.