El rei Felip VI i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han protagonitzat aquest vespre una freda i alhora curiosa trobada. L'intent del president d'evitar l'absència del Govern en una cita empresarial important, però alhora la voluntat de fugir de l'encaixada amb el monarca, ha acabat provocant una salutació forçada, que ha tingut com a testimonis el president de Corea del Sud, Moon Jain-in, la plana major de l'empresariat català i d'una destacada representació de món econòmic l'espanyol. De retruc, Aragonès ha acabat amb una fotografia de família del moment, a instàncies del monarca.

Aragonès s'havia presentat a les set del vespre a l'hotel Vela, on se celebra la reunió del Cercle d'Economia, però no ha acudit a la recepció que a aquella hora esperava l'arribada del Rei i on s'havien concentrat una quarantena dels representants del món econòmic, amb el president del Cercle, Javier Faus, al capdavant. Entre els assistents, la presidenta del Banco Santander, Ana Patricia Botín, els presidents de Telefónica, José María Alvarez-Pallete, d'Inditex, Pablo Isla, de Banc Sabadell, Josep Oliu, del Grup Planeta, Josep Creuheres, o l'editor de La Vanguardia, Javier Godó. També estava el líder del PP, Pablo Casado, el president del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa o la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que havia arribat a l'hotel poc després que Aragonès, tampoc s'ha presentat a la recepció i esperava amb el president en una sala a l'interior. La premsa podia observar l'evolució de la recepció en directe perquè se celebrava a una de les terrasses de l'hotel, a peu de carrer.

Arribada del Rei

El Rei ha arribat a un quart de vuit. Després de rebre l'informe preceptiu del Major Josep Lluís Trapero, ha entrat a la recepció i ha saludat els presents, l'habitual besamans. El president de Corea ha arribat vint minuts més tard i s'ha repetit l'operació.

 

Quan han acabat les salutacions i arribava el moment de passar a la fotografia oficial i al sopar, finalment, s'ha obert la porta i han aparegut a la terrassa el president i l'alcaldessa. També les conselleres de Presidència, Laura Vilagrà, i d'Exteriors, Victòria Alsina. Ha estat just en el moment en què, acabat el besamans, el Rei i el president coreà es dirigien junts cap a la porta. Aragonès i el monarca han coincidit gairebé de manera immediata.

 

Salutació amb Aragonès

La salutació ha estat freda, segons fonts del Govern, i Aragonès ha centrat l'atenció en una breu conversa amb el Moon Jae-in, a través de la intèrpret. Segons fonts de presidència han parlat de la relació històrica entre Catalunya i Corea, d'inversions d'empreses coreanes a Catalunya i de la visita que el coreà havia fet. 

Malgrat la fredor del moment, que s'ha vist precedit amb una llarga polèmica les darreres hores sobre si el Govern assistiria o no a la cita, el monarca ha proposat immortalitzar el moment. "Fem una foto?", ha proposta, segons han explicat tant fonts del Govern com de la Casa Reial. Aragonès s'ha trobat amb la imatge amb el Rei, el president coreà, la vicepresidenta Nadia Calviño, i l'alcaldessa de Barcelona, a més del president del Cercle.

rei aragones

La fotografia del Rei amb el president Pere Aragonès, el president de Corea del Sud, la vicepresident Nadia Calviño i l'alcaldessa Ada Colau / Efe

Aquí ha acabat la trobada entre el monarca i el president. Felip VI s'ha dirigit a la fotografia de família i el sopar oficial de les jornades del Cercle. Aragonès ha marxat, mentre Colau ha optat per ocupar el seu lloc a la fotografia de família de l'acte, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la d'Exteriors, Victòria Alsina, s'han dirigit al sopar en representació del Govern.

Felipe VI Cercle d'Economia / Sergi Alcalzar

El rei Felip VI amb el president coreà Moon Jae-in durant el sopar / Sergi Alcàzar

La intervenció del monarca abans de començar el sopar tampoc no ha aportat cap sorpresa. El president coreà, de viatge oficial a l'Estat espanyol, ha centrat el protagonisme. No hi ha hagut ni tan sols l'habitual referència a la situació política que acostuma a introduir el monarca, amb crides a la unitat. En el seu discurs, Felip VI ha citat 12 cops Espanya, 6 Barcelona i dos Catalunya.

 

A la imatge principal, Pere Aragonès amb el rei Felip VI i el president de Corea del Sud, Moon Jae-in / Efe