El govern espanyol tanca amb pany i forrellat la carpeta del cas Pegasus i la derivada del Catalangate, que va implicar l’espionatge de més de 65 polítics i activistes independentistes catalans per part del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). A pregunta del Partit Nacionalista Basc (PNB), el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, ha assegurat que el president Pedro Sánchez “ha complert amb tots els compromisos per esclarir tots els fets que vam conèixer a través del diari The New Yorker”. A continuació ha detallat que “es va actuar amb control intern dins del propi CNI, es va engegar una investigació d’ofici del Defensor del Poble, s’ha col·laborat amb totes les actuacions judicials i es va constituir la comissió de Secrets Oficials, que encara no s’havia constituït”. A més, el ministre de la Presidència ha rematat: “El compromís democràtic del govern és indubtable i, de fet, les polítiques de regeneració democràtica ja estan donant els seus fruits” fent referència al rànquing que ha publicat The Economist, que, un altre cop, situa Espanya en la llista de democràcies plenes.

En la pregunta parlamentària en la sessió de control, el líder del PNB al Congrés, Aitor Esteban, s’ha queixat que “seria un error tancar en fals aquesta carpeta”. De fet, ha denunciat que el govern central s’està despenjant d’un dels compromisos que va adquirir Pedro Sánchez com a resposta a l’escàndol dels espionatges, que és la reforma de la Llei Orgànica Reguladora del Control Judicial Previ del CNI, que havia de servir, segons la Moncloa, “per reforçar les garanties de control i assegurar el màxim respecte als drets polítics i individuals de les persones. En aquest sentit el jeltzale ha recordat que la modificació no apareix al calendari legislatiu per al 2023 que va presentar el mateix ministre. Félix Bolaños s’ha fet el suec davant de la petició. Fonts d’aquest departament consultades per ElNacional esquiven donar-ne explicacions i passen la patata calenta al ministeri de Defensa, de qui depèn orgànicament el CNI.

 

La promesa de Pedro Sánchez

Arran del cas Pegasus, el president espanyol es va comprometre a a reformar la Llei Orgànica Reguladora del Control Judicial Previ del CNI en la mateixa línia que les recomanacions que havia fet el Defensor del Poble. Enmig de l’escàndol dels espionatges a través de Pegasus a independentistes catalans, i després d’haver excusat que el mateix Sánchez i els ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, que també havien estat víctimes del programari espia, el cap de l’executiu espanyol va fer una defensa del respecte als drets polítics i individuals de les persones.