El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, s'han tornat a estalviar rebre el rei Felip VI durant la inauguració de la fira Alimentaria que se celebra aquesta setmana a Barcelona. Ara bé, com ja ha passat en altres ocasions, el monarca i el president sí que han coincidit a l'interior del certamen on s'han saludat. En aquesta visita també han estat acompanyats del ministre d'Agricultura, Luis Planas, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i el president de Fira de Barcelona, Pau Relat. Durant la visita, que ha durat quasi dues hores, el Rei ha passejat pels set pavellons de la Fira i ha acabat a l'estand de la Generalitat de Catalunya. 

Fira Alimentària & Hostelco 2022, president de la generalitat, PEre Aragonès, Rey Felipe VI foto familia - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Quan han separat els seus camins, el president Aragonès i la consellera Jordà han inaugurat un dels estands de Catalunya a la Fira. Durant la seva intervenció, Aragonès ha assegurat que l'Alimentaria, que feia quatre anys que no se celebrava per culpa de la pandèmia, que és una gran oportunitat per tornar a col·locar Catalunya i Barcelona al centre d'atenció d'Europa i mostrar-la com una potència alimentaria a escala internacional, ja que és el punt de trobada de referència dels principals mercats europeus de l'Amèrica llatina. En definitiva és el moment perfecte per fer valdre la cadena de valor de sector a Catalunya en un esdeveniment on participaran unes 3.000 empreses que ocupen uns 85.000 metres quadrats. En aquesta línia, Aragonès ha associat la marca Catalunya a una "cultura alimentària de qualitat, que abraça la dieta mediterrània i innova constantment".

 

Per la seva part, la consellera Jordà ha intervingut en la mateixa línia que el president i ha destacat que és una gran oportunitat per internacionalitzar el sector alimentari català i portar-lo més enllà de les fronteres del país. Alhora, ha recordat que tot plegat no seria possible sense tots els productors del país que fan possible que el sector sigui un motor de l'economia catalana. Ara bé, la consellera també ha recordat que la fira arriba en un moment que les zones rurals de Catalunya estan patint un procés important de despoblació i ha assegurat que el Govern treballa i treballarà perquè el sector alimentari segueixi tenint la mateixa força amb el nou Pacte Nacional per la política alimentària, una eina que ordenarà l'agenda política del sector. 

Per part de la Fira de Barcelona, el seu director general, Constantí Serrallonga, ha assegurat en unes declaracions a TV3 que l'Alimentaria és una "oportunitat" per a buscar nous proveïdors davant els problemes de subministrament derivats de la guerra a Ucraïna i que els compradors que s'han desplaçat fins a Barcelona compten amb un "aparador immillorable". "Sabem ja que grans empreses han decidit desplaçar compradors per a venir a buscar nous proveïdors, per tant, això s'ha convertit en una oportunitat més que en un problema", ha afegit.

Després de visitar l'Alimentària, Felip VI es desplaçarà fins al Port Olímpic per conèixer els plans de rehabilitació de les seves instal·lacions  per adaptar-les a la celebració de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela que se celebrarà el 2024 a Barcelona. Just abans Felip VI completarà la seva agenda amb una audiència al Palauet Albéniz amb els membres de la junta de govern del Cercle del Liceu, després que el 2017 lliurés a la reina Sofia la seva Medalla d'Or com a agraïment al seu suport a la música i a la reconstrucció del Gran Teatre del Liceu després del seu incendi el 1994.