Catalunya ha tornat a la cadira buida de la conferència de presidents autonòmics. És el primer cop que un president de la Generalitat assisteix a una trobada presencial en deu anys, des de l'inici del procés. El precedent era el d'Artur Mas el 2012. Ara el president Pere Aragonès ha fet un excepció per la guerra d'Ucraïna i ha viatjat aquest diumenge fins a l'illa de La Palma. Però ha esquivat tota la parafernàlia que envolta aquestes reunions. No ha participat ni del besamans amb Felip VI, ni de la foto de família, ni de la trobada prèvia amb el monarca. Només participarà de la reunió de treball al Museu Arqueològic de Los Llanos de Aridane. S'ha estalviat una rebuda amb visques al Rei i fins i tot a la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso.

 

De fet, Ayuso ha estat la més puntual de tots els presidents autonòmics, que han anat desfilant. L'han seguit l'extremeny Guillermo Fernández Vara, el lehendakari Íñigo Urkullu (acompanyat del ministre Félix Bolaños), l'aragonès Javier Lambán, el valencià Ximo Puig, la balear Francina Armengol, l'asturià Adrián Barbón, el càntabre Miguel Ángel Revilla, el castellanolleonès Alfonso Fernández Mañueco, l'andalús Juanma Moreno, el murcià Fernando López Miras i la navarresa María Chivite. No hi ha faltat absolutament ningú. Només el president de la Generalitat.

Alguns veïns de Los Llanos de Aridane, afectats pel volcà Cumbre Vieja, han sortit al balcó per veure l'espectacle mediàtic que s'havia format al seu poble, i han rebut l'arribada del rei Felip VI amb aplaudiments i visques al Rei. També s'ha escoltat algun crit a favor d'Isabel Díaz Ayuso. És un municipi sociològicament a la dreta, on el Partit Popular governa amb majoria absoluta, amb el 52,6% dels vots.

La intenció d'Aragonès és anar al gra. Per això, ha viatjat aquest mateix diumenge fins a l'illa canària. Tampoc no va participar ahir de l'acte del Rei en homenatge als habitants de La Palma, afectats pel volcà Cumbre Vieja. Els plans del president de la Generalitat passen per incorporar-se a les onze del matí (hora canària), per a la sessió de treball, un cop hagi marxat el monarca.

 

Les vint propostes d'Aragonès

Després del que ha passat durant les dues últimes setmanes, la conferència de presidents serà pràcticament monogràfica. La invasió russa d'Ucraïna té i tindrà conseqüències en multitud d'àmbits. A La Palma, el govern espanyol plantejarà una sèrie de mecanismes per fer-hi front, segons l'esborrany al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Es treballa en quatre àmbits: l'ajuda humanitària, l'acollida i protecció de refugiats, les mesures d'impacte socioeconòmic i la ciberseguretat. El document que busca l'acord comença amb una prèvia: "La condemna més enèrgica a l'agressió militar il·legal, no provocada i injustificada de la Federació de Rússia contra Ucraïna, així com la participació de Bielorússia en aquesta agressió".

El president Aragonès va mantenir divendres al Palau una reunió amb els agents socials i els va traslladar la necessitat que a la conferència de presidents s'hi prenguin "mesures concretes ambicioses, d'aplicació immediata" en tots els àmbits a abordar i que hi hagi "compromisos econòmics clars". Va avisar que no pot servir "només per a consensuar un acord de mínims insuficient". Tot això s'ha concretat en una vintena de mesures que des de Catalunya es posaran damunt la taula, com ara l’aprovació d’un fons extraordinari per a fer front a l’acollida de refugiats, ajudes directes a empreses, allargar els ERTO, ampliar la prohibició de tallar la llum a persones vulnerables o reduir la pressió impositiva sobre el combustible, entre altres.