Tercera setmana de vida i nou cicló al si del Govern per divergència de criteris entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Durant la reunió del consell executiu, Pere Aragonès ha fet saber que declinava la invitació del Cercle d'Economia per assistir al sopar inaugural que l'entitat ha organitzat aquest dimecres en el marc de la seva concorreguda reunió anual. La cita comptarà amb la presència del rei Felip VI, però també amb altres autoritats destacades com el president de Corea del Sud, així com una nodrida representació empresarial. 

Donada la magnitud de l'esdeveniment, el president ha suggerit que és important no deixar buida la cadira, i ha demanat que sigui el número dos del Govern, Jordi Puigneró, qui representés la Generalitat. Al migdia i a la tarda, Aragonès ja participarà a les jornades del Cercle. Així n'ha informat la portaveu Patrícia Plaja. Fonts governamentals expliquen que el vicepresident ha acceptat de bon grat. Una afirmació que sembla contradictòria amb el comunicat posterior de l'entorn de Puigneró anunciant que tampoc anirà al sopar. Hi ha qui al govern creu que ha sucumbit a la pressió de les xarxes. El vicepresident ha passat la pilota novament al president, afirmant que "si és oportú, delegui en altres membres del gabinet", atès que ell, tal i com tenia "previst i compromès", assistirà a la Nit de les Telecomunicacions, que se celebra a la mateixa hora. 

WhatsApp Image 2021 06 15 at 12.09.17*
Els tècnics de la sala de premsa de Govern retiren el faristol preparat per Puigneró. / M. F. 

Puigneró, per cert, havia de participar amb Plaja a la roda de premsa posterior al consell executiu, però a l'últim minut ha al·legat motius d'agenda per no ser-hi. Els tècnics de la sala de premsa s'han afanyat a retirar el faristol preparat pel vicepresident -com pot veure's a la fotografia- i la portaveu no ha pogut explicar el motiu del canvi d'última hora perquè no li havien comunicat quina era la urgència que ha fet marxar Puigneró. Acabava de saber que se l'enviava al sopar amb el rei. Ha estat, si més no, estrany. 

Fonts properes al president apunten que a diferència del que succeïa durant la legislatura anterior, amb el president Torra, la seva aposta ara és no deixar buides les cadires d'actes rellevants només pel fet que hi participi el monarca

El Mobile, nova disjuntiva

En aquesta línia s'ha pronunciat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. Durant una compareixença al Parlament aquesta tarda ha defensat que "el que no s'hauria de fer des del Govern és deixar d'assistir als llocs perquè qui fa nosa i no hauria de ser-hi és el rei". La dirigent republicana ha justificat l'absència d'Aragonès perquè ja haurà participat en el conclave del Cercle d'Economia al llarg del dia. No obstant això, els republicans consideren essencial que la Generalitat no deixi de ser present "en aquells actes i espais importants". 

 

D'aquí a pocs dies, el president, el Govern, es trobaran novament davant la disjuntiva de decidir si comparteixen escenari amb el rei d'Espanya. Serà en motiu del Mobile World Congress. Fonts de presidència indiquen que és molt probable que Aragonès hi sigui, el que no és tan clar és si coincidirà en el mateix moment i lloc amb Felip VI. 

A la imatge principal, Aragonès i Puigneró a la primera reunió del consell executiu. / S. Alcàzar