El contacte del president, Pere Aragonès, amb la cimera hispanofrancesa s'ha reduït a escassos minuts i tot plegat a l'exterior del MNAC on se celebra la trobada. Aragonès ha marxat de la cerimònia prèvia a la cimera tan bon punt ha acabat la salutació amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i uns minuts després la rebuda al president de la República Francesa, Emmanuel Macron. El president ha evitat així escoltar els himnes nacionals que ha interpretat un destacament del regiment d'Infanteria Barcelona 63, al qual han passat revista Sanchez i Macron. Sí que han assistit a la cerimònia militar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de la Diputació, Núria Marín, després de la rebuda de les dues delegacions. La marxa d'Aragonès no ha agafat per sorpresa La Moncloa, que ja estava informada de la intenció del president.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

Aragonès ha arribat a les 10.20 h a l'exterior del MNAC on s'havia de fer la rebuda als presidents. Allà ja hi eren l'alcaldessa i la presidenta de la Diputació. La rebuda dels presidents estava prevista a dos quarts d'onze. Això no obstant, Sánchez no ha arribat fins a tres quarts d'onze i Macron un minut abans de les onze.

Des de l'exterior del MNAC es podien escoltar les protestes dels concentrats que es manifestaven, a escassa distància, des de la Font Màgica, en resposta a les declaracions de diferents membres del govern espanyol i del mateix Sánchez, que les darreres setmanes ha insistit a donar per acabat el procés independentista. 

Trobada Pere Aragones i Pedro Sanchez a la cimera hispanofrancesa (2), foto: Montse Giralt
Salutació entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès per la cimera hispanofrancesa / Foto: Montse Giralt

Conversa amb Sánchez

Quan ha arribat Sánchez, Aragonès ha mantingut una conversa de menys d'un minut amb el president espanyol a qui ha advertit, segons fonts del Govern, que el procés no ha acabat. Li ha recordat així mateix els punts de la carta que li va fer arribar sobre temes que el Govern reclama que abordi amb Macron a la cimera, com ara els passos transfronterers. Tot seguit, Sánchez ha saludat la resta dels presents i han mantingut un intercanvi d'impressions plegats, tot i que en algun altre moment, han tornat a conversar a banda Aragonès i Sánchez.

Un minut abans de les 11 hores ha arribat Macron. Aragonès ha conversat uns instants amb Macron en anglès. Segons fonts del Govern, li ha donat la benvinguda a Catalunya i li ha agraït la visita i les bones relacions amb l'administració francesa, a més de dir-li que Catalunya vol ser "un soci europeu".

Arribada Macron amb Pere Aragones i Pedro Sanchez,  cimera Hispanofrancesa (1), foto: Montse Giralt
Salutació de Emmanuel Macron i Pere Aragones, cimera Hispanofrancesa / Foto: Montse Giralt

Un cop han acabat les salutacions, Macron i Sánchez s'han dirigit al podi des d'on havien d'escoltar els himnes i Aragonès ha marxat en direcció contrària, cap al seu vehicle, per abandonar Montjuïc. Ha estat una sortida d'escena discreta i sense estridències, tot i que en aquell moment era el punt d'atenció de bona part de les càmeres presents a l'acte.