Les campanyes electorals de Junts no aconsegueixen desprendre's d'un cert aire de gimcanes polítiques. Tres anys després del 21-D, en què JxCat va saltar a l'escena, els seus líders més emblemàtics continuen a l'exili i a la presóJunts ja és un partit, però aquest 14-F no té drets electorals, no té accés a les subvencions i ha vist limitada la presència en mitjans i espai públic; la seva presidenciable, Laura Borràs, ha emprès la cursa a les urnes carregant la motxilla d'una causa oberta al Tribunal Suprem rere l'acusació de fraccionament de contractes, i el qui hauria pogut ser un dels seus reclams electorals, el darrer president inhabilitat, Quim Torra, ha decidit assumir perfil institucional i evitar les aparicions públiques, per donar exemple de les restriccions de mobilitat arran de la Covid.

Malgrat tot, aquest cop, amb unes eleccions en què les distàncies s'han convertit en obligació per a tothom, Junts ha pogut aprofitar l'experiència d'hores de mítings, actes i reunions per videoconferència acumulades des del 2017. La campanya ha optat per un format molt televisiu, ha fitxat una empresa de comunicació que no es dedica a campanyes polítiques, ha comptat amb la col·laboració d'experts en vídeo i guionatge, ha experimentat amb múltiples connexions a través del mòbil en pantalles gegants i ha incorporat vídeos amb forta càrrega emotiva. 

Waterloo

També Waterloo s'ha preparat per a aquesta campanya. A la casa de la rue de l'Avocat s'ha muntat un plató insonoritzat i equipat per poder intervenir sense problemes i amb qualitat tècnica als actes. Puigdemont, alliberat de la condició de presidenciable, ha assumit el discurs més efectiu, més de cos a cos amb ERC, en una estratègia similar a la que ha aplicat Esquerra amb Oriol Junqueras. El protagonisme dels actes s'ha deixat en mans de Borràs, que és qui sempre tanca els mítings.

carles puigdemont waterloo Jxcat 14-F / Casa de la República

Puigdemont des del plató de televisió muntat a Waterloo per intervenir als actes / Casa de la República

Durant aquestes setmanes, Borràs s'ha dedicat a recórrer el territori acompanyada del seu cap de gabinet, Salvador Esteve, i el també candidat i persona de màxima confiança Francesc Dalmases. Un altre dels candidats, Rai López, s'ha encarregat de portar la furgoneta en què viatgen. Borràs ha buscat tant com li han permès les restriccions per la pandèmia el contacte amb la gent pel territori, i la furgoneta en què es trasllada s'ha convertit en una mena de despatx on amb els dies fins i tot s'hi ha hagut d'incorporar una impressora. 

Torra ha protagonitzat un sol acte electoral amb la presidenciable, amb qui manté una estreta amistat des que van compartir despatx al Parlament. Va ser aquest diumenge a Granollers. Allà va evocar el cas obert al Suprem contra Borràs per denunciar la falta d'"unitat antirepressiva" de les forces independentistes en aquest tema. Dissabte, Borràs havia passat la nit a casa de la família Torra a Santa Coloma de Farners, des d'on havien compartit una xerrada en directe per Instagram. No obstant, Torra no ha tornat a aparèixer a la campanya. Tampoc se li ha atorgat especial protagonisme als discursos, tret de les intervencions de Borràs.

Acto campaña Jxcat Laura Borras elecciones 14 -f / Jxcat

Borràs, amb Salvador Esteve i Francesc de Dalmases, entrant en un acte de campanya / Julio Díaz

Lledoners

En canvi, la intervenció de presos i exiliats continua sent el factor més impactant. Ho és per la intensitat i la contundència de les intervencions de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez; per la seva marxa sempre abans d'hora dels mítings al vespre per poder arribar a l'hora a la presó de Lledoners; però també per moments més personals que protagonitzen com l'emoció de Lluís Puig al míting de Terrassa o la veu trencada de Sànchez al de Girona, saludant des de l'escenari l'esposa de Puigdemont, Marcela Topor, present entre el públic. També hi ha hagut, però, anècdotes com el míting a Tortosa, on Rull va haver de connectar-se a l'acte des del cotxe aturat en un peatge

 

Els presos, més enllà de la campanya, intenten amb el tercer grau recuperar la seva vida personal i laboral a l'exterior. Entre setmana surten a les 7 del matí de Lledoners i hi hi tornen a entrar, tots junts, al vespre. No es pot arribar tard. Un retard injustificat pot posar en risc el tercer grau. A més, han de comptar amb les restriccions del coronavirus. Un control dels Mossos va aturar Turull a Castellgalí tornant a la presó després de participar en un acte. No el van reconèixer amb la mascareta, i li van demanar explicacions quan va argumentar que anava al centre penitenciari. Fins que no va ensenyar el justificant no es van adonar de qui era. No ha estat l'únic control amb què ha topat. La Guàrdia Civil el va aturar a Cercs el primer dissabte de campanya quan es dirigia a la Seu d'Urgell. Li van demanar on anava i el van obligar a obrir el maleter. Si els agents el van reconèixer, no li van fer saber.

Acto campaña Jxcat Laura Borras elecciones 14 -f / Jxcat

Les reunions telemàtiques són ja la manera habitual de treball de JxCat / Julio Díaz

El discurs de campanya

El discurs de campanya de JxCat es debat i decideix a la reunió del comitè polític que es convoca diàriament, de 8 a 9 del matí, i de manera telemàtica. Formen part d'aquest nucli dur Puigdemont, Sànchez i Borràs, a més de la vicepresidenta del partit i portaveu, Elsa Artadi, i del president del grup parlamentari, Albert Batet. Al llarg dels dies s'hi han anat incorporant consellers i responsables del partit en funció de l'agenda del dia.

La campanya de Junts s'ha basat a reivindicar-se com "l'únic vot útil" que garanteix "un govern netament independentista" i a apuntar el risc que hi hagi un tripartit en cas que ERC, PSC i comuns puguin sumar. A partir del primer debat de televisió, a TVE, s'hi va afegir a més l'argument que Borràs s'havia convertit en l'objectiu a abatre en aquesta campanya. "Tots junts contra Junts", va sintetitzar Puigdemont.

La retirada de cartells de Borràs per part de funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona, va servir a aquesta candidatura per posar l'accent en les limitacions que els ha representat el fet de no disposar de drets electorals, que arran del trencament amb el PDeCAT han quedat en mans de la formació d'Àngels Chacón. Junts ha compensat aquesta dificultat recorrent a mètodes molt més tradicionals, com una flota de furgonetes que ha circulat pel territori.

Acto campaña Jxcat Laura Borras Jordi Turull Josep Rull elecciones 14 -f / Jxcat

Borràs, amb Jordi Turull i Josep Rull / Julio Díaz

Borrell i Lavrov

La campanya ha comptat, a més, amb suports inesperats com la irrupció de l'Alt Representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, i el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov. En una roda de premsa que van protagonitzar divendres de la setmana passada, Lavrov va tirar en cara a Borrell que demanés l'alliberament del líder opositor Aleksei Navalni quan la EU ha viscut episodis d'excessos policials i a Espanya hi ha presos polítics.

Borrell va haver de donar explicacions aquest dimarts davant del Parlament Europeu. Enmig la pluja general de crítiques, es van sentir algunes peticions de dimissió dirigides al responsable d'Exteriors de la UE, entre les quals la de Puigdemont. Borrell no va tenir altre remei que referir-se als presos polítics davant del ple. Tot plegat ha servit a Puigdemont per reivindicar l'estratègia de l'exili i la voluntat de "plantar cara". A partir d'aquell moment, Borrell ha aparegut a tots els mítings del cap de llista de Junts.

 

A la imatge principal, Laura Borràs rere les càmeres en l'acte d'obertura de campanya des d'un plató de Sant Just Desvern / Julio Díaz