Tarda complicada per a l'Alt Representant de la UE per Afers Exteriors, Josep Borrell, al Parlament Europeu. Borrell ha hagut d'entomar estoicament el xàfec de crítiques que li ha caigut a l'Eurocambra on se l'ha responsabilitzat del fracàs de la visita que la setmana passada va protagonitzar a Moscou. Entre els retrets, els del líder JxCat, Carles Puigdemont, que ha reclamat la seva dimissió per considerar que no pot aportar la veu forta en la defensa dels drets humans que la UE necessita. "Senyor Borrell, si us plau, faci un Borrellexit", li ha reclamat.

El responsable de la política exterior de la UE compareixia a l'Eurocambra després de la situació que va haver de viure a Moscou divendres passat en el marc d'un viatge oficial en què va demanar la llibertat del líder opositor Alexéi Navalni. En una roda de premsa conjunta amb el ministre d'Exteriors, Sergéi Lavrov, aquest va contestar tirant-li en cara situacons que es produeixen a la UE, com excessos policials o l'existència de presos polítics a Espanya.

Puigdemont, que ha advertit Borrell que hauria d'haver corregit Lavrov i dir-li que no hi havia 3 sinó 9 presos polítics a Catalunya i que estan condemnats a penes d'entre 9 i 13 anys de presó, ha insistit a retreure a la UE la "doble vara de mesurar que mina la seva credibilitat". "La UE no pot anar arreu del món recomanat receptes que no s'aplica a ella mateixa", ha advertit.

La de Puigdemont no ha estat l'única veu que ha reclamat el cap de Borrell, que ha hagut d'escoltar com es titllava de desafortunat, desencert i humiliant el viatge a Moscou. L'Alt Comissionat ha rebut retrets sobre la falta de preparació del viatge, que s'havia convertit en una trampa, i sobre la incapacitat de replicar a les acusacions públiques de Lavrov.

Pel que fa les referències als presos polítics, entre els quals la irlandesa Clare Daly ha incorporat Pablo Hasel, Puigdemont ha hagut de replicar també la intervenció de l'eurodiputat popular Antonio López-Isturiz que ha reclamat "ni un pas enrere enfront la ingerència russa recolzant nacionalismes racistes i excloents a Espanya i a Catalunya" i la de Hermann Tertsch que ha titllat de "grotesques i ridícules" les paraules de Lavrov sobre els presos polítics -"aquests delinqüents, lladres i colpistes; aquests a Rússia haurien estat afusellats o enverinats a la presó", ha assegurat.

Borrell es refereix a Puigdemont i els presos

En el torn de rèplica final, Borrell ha rebutjat les crítiques i no ha tingut més remei que respondre a les referències directes als presos polítics. Després de justificar-se per la falta de resposta a Lavrov -"no entenc la roda de premsa com un debat o un combat de boxa"-, s'ha referit en concret al cas dels presos polítics i ha rebutjat la comparació de la situació de Navalni "amb algun eurodiputat que s'asseu a aquesta Cambra i col·legues seus que estan fent campanya electoral en aquests moments". Primera referència directa que de Borrell a Puigdemont i els presos davant del ple.