Quan Laura Borràs va aterrar al Parlament la tardor del 2017 es va trobar compartint despatx amb dos diputats també com ella nous a la Cambra: Quim Torra i Francesc de Dalmases. El tercet va cohesionar tant que aquell despatx fins i tot va ser batejat amb un nom, war room, i per si algú tenia algun dubte a la porta hi van penjar una imatge de Winston Churchill amb el seu Never surrender. Quan Torra va abandonar el Parlament per anar al palau de la Generalitat aquella amistat es va mantenir, el war room va reforçar el seu perfil dins del grup, i Borràs es va convertir en una de les persones de màxima confiança del president. I això no obstant, Torra no havia aparegut encara en la campanya de Borràs fins avui.

Acollit damunt l'escenari del Teatre Auditori de Granollers amb crits de president per part de l'escassa audiència que permet la pandèmia de la Covid, Torra no només ha fet acte de presència sinó que s'ha convertit en el centre de l'acte. Tant, que fins i tot Carles Puigdemont no hi ha participat i li ha cedit tot el protagonisme, junt amb la presidenciable. 

torra JxCat granollers 14F / ACN

Torra durant la seva primera intervenció en la campanya electoral, avui a Granollers / ACN

Dolgut per la falta d'unitat

I Torra ha ventilat en ple míting un dels principals llasts que arrossega la candidatura de Borràs, el seu particular Voldemort, el cas obert contra ella per fragmentació de contractes mentre dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, sens dubte el taló d'Aquil·les de la seva campanya, contra el qual ERC i la candidata de la CUP no han dubtat a disparar. 

"Em dol tant aquests comentaris que han sortit! Per l'amor de Déu! Que som a l'Estat espanyol encara. Que no sabem que és impossible que hi hagi justícia per un independentista a Catalunya mentre siguem a l'Estat espanyol?", ha retret per afegir tot seguit: "Que no hi hagi hagut una unitat antirepressiva davant del cas de la Laura, em dol moltíssim".

En contrast ha recordat el suport que tant JxCat com ell han donat a tots els represaliats, sense distinció de partits. "He vist la Laura anant a donar suport a qui sigui, he vist Turull ananat a donar suport a qui sigui, jo he donat suport a tothom; quan anava a la presó he anat a veure tothom; quan he anat a l'exili he anat a veure tothom. Per l'amor de Déu! Ara resulta que tenim la Laura processada -evidentment vol la independència i l'Estat anirà a perseguir-la- i resulta que no tenim una unitat antirepressiva?", ha manifestat amb tanta irritació que no li sortien les frases, fins haver de reconèixer: "mira, m'enfado!".

Pressions pels pressuposts

Torra ha defensat la competència de Borràs i la seva coherència -"és línia recta", ha sintetitzat-. "Ara sembla que era molt fàcil votar no als pressupostos, que era molt fàcil votar no als estats d'alarma. Déu n'hi do la pressió que vam haver d'aguantar uns quants. I la Laura ho va aguantar", ha explicat, tot assegurant que van "rebre" per fer allò que ara tothom considera lògic.

Però Torra també ha parlat de Torra. Només prendre la paraula, ha explicat com va viure la recentralització de competències que va executar el Govern de Pedro Sánchez, el "155 sanitari". "El que mai hauria imaginat és que el responsable d'aquell 155 sanitari s'atrevís a presentar-se a la presidència de la Generalitat", ha exclamat: "El sarcasme del senyor Illa l'ha superat".

Irresponsabilitats de Sánchez amb la Covid

El president ha fet repàs de decisions del govern socialista, per les quals ha advertit que caldrà demanar responsabilitats, com el retard en el confinament total. "Primera gran irresponsabilitat", ha sentenciat. La segona va ser la centralització de les compres de material, malgrat la qual, la Generalitat va haver d'aconseguir el 90% del material pels sanitaris. "En el moment en què calia confinar Catalunya, van confinar la Generalitat", ha retret.

El tercer gran error va ser, segons ha afegit, no protegir els treballadors i autònoms. "Una Generalitat independent hauria tingut els recursos per poder atendre els nostres professionals, els nostres treballadors i autònoms", ha assegurat.

La presidència més difícil

Borràs ha explicat que Torra ha tingut la presidència més difícil amb presos, repressió, exili, l'explosió a la petroquímica de Tarragona, inundacions, i finalment l'arribada de la Covid. Ha assegurat que, tot i que "alguns no ho volen recordar" aquests comicis són resultat de la seva inhabilitació.

La presidenciable ha engegat una dard cap a ERC recordant que una de les coses que més va doldre a Torra, en el terreny personal, va ser el moment en què se li va retirar l'escó al Parlament. Ha assegurat que malgrat tot, va mantenir la dignitat en la lluita contra la pandèmia. Mentre que, "la recepta de Salvador Illa, en canvi, era ser més espanyols", ha retret aprofitant l'avinentesa per etzibar també una puntada al que s'està convertint en el seu objectiu prioritari: el candidat del PSC.

turull Granollers JxCat 14F / ACN

Jordi Turull ha recordat durant la seva intervenció com van seguir a Lledoners la investidura de Torra / ACN

La investidura a Lledoners

La presentació de Torra ha quedat en mans de Jordi Turull, que ha recordat com va viure junt amb Josep Rull a la cel·la de la presó de Lledoners el moment en què va ser investit al Parlament. "Drets, emocionats i en silenci", ha explicat.

Torra ha estat també un dels protagonistes de la resta d'intervencions, començant per Francesc de Dalmases, el tercer membre de la war room, que ha estat el primer a intervenir per assegurar que Borràs i Torra són "bones persones". "Ningú com jo sap el que ha suposat la teva marxa del Govern", ha assegurat la consellera de Presidència, Meritxell Budó; mentre l'expresident de la Cambra i número tres de la candidatura, Joan Canadell, li ha agraït el suport que com a president li ha dedicat a les Cambres.

 

A la imatge principal, Laura Borràs i Quim Torra dalt l'escenari de l'acte de Granollers / ACN