El darrer tram de campanya de Junts, amb l'empat tècnic que apunten les enquestes, s'està convertit en una intensa cursa per mobilitzar els votants i apel·lar al "vot útil independentista", en paraules de la presidenciable, Laura Borràs. La campanya de JxCat ha aterrat avui a Girona, la ciutat de Carles Puigdemont, i el lloc que el número u de la candidatura ha escollit per revindicar l'estratègia de "plantar cara" que, segons ha argumentat, els va portar a l'exili i ha envoltat el naixement del partit.

Entre l'escàs públic que la Covid-10 ha permès acudir al Centre Cultural La Mercè de Girona, hi havia l'esposa de Puigdemont, Marcela Topor, com s’han encarregat d’assenyalar totes les intervencions. També, el senador Jami Matamala, així com l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó, condemnat pel TSJC a inhabilitació per la seva participació al procés com a membre de la Mesa del Parlament. Tots dos, amics personals de Puigdemont.

Plantar cara

“Vam venir a l’exili a plantar cara”, ha subratllat des de Waterloo el líder del partit només prendre la paraula; ha explicat que "JxCat va néixer plantant cara", i que caldrà tornar a fer-ho ara perquè "els temps que vénen són molt durs".

Puigdemont ha subratllat les victòries aconseguides a les urnes en condicions molt complicades que, entre altres coses, li han permès ser ara eurodiputat i estar al Parlament per replicar a l'alt comissionat de la UE Josep Borrell com va fer ahir. “Les condicions extremes que hem hagut de fer front no ens han dissuadit de plantar cara”, ha reblat en una intervenció on ha evitat les referències a ERC.

"El tripartit si suma, serà"

Aquest cop, ha estat la presidenciable, Laura Borràs, qui ha alertat que el vot a ERC servirà per fer un govern tripartit, malgrat que els dirigents republicans assegurin el contrari. “N’hi ha qui han de gesticular molt per dir que no. I jo us dic que, si matemàticament és possible, serà”, ha advertit Borràs que ha insistit que Junts és “l’únic vot útil per frenar el tripartit”.

La candidata a la presidència ha començat la seva intervenció recordant el debat que es va celebrar ahir a TV3 i la polèmica per la negativa del socialista Salvador Illa a fer-se una PCR. Ha explicat que sabia que Illa és el pitjor ministre però no que és “el més irresponsable”. “Resulta que no es va fer la PCR ni el test i això l’inhabilita per ser president de la Generalitat, perquè a més de ser mal gestor és un irresponsable. Ha donat positiu en el test de responsabilitat i negatiu en el test d’exemplaritat”, ha retret.

"Enquestes que carrega el diable"

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha reclamat als votants del partit que no es confiïn de les enquestes que apunten una avantatge de la candidatura. “Les carrega el diable”, ha advertit. “No ens confiem. Si nosaltres no guanyem, si el 14 de febrer no som la primera força tot serà molt més complicat que el que ens imaginem. Només nosaltres som la garantia que hi hagi un govern independentista al nostre país”, ha advertit.

Sànchez, que com ja és habitual ha hagut de marxar a mig acte per poder arribar a Lledoners, ha denunciat les dificultats que s’ha imposat a la campanya de JxCat i ha reclamat: “Trenquem aquest mur de silenci que ens han volgut imposar”.

"Que el Parlament faci de Parlament"

La intervenció de Guinó, com membre de la Mesa de Carme Forcadell condemnat pel TSJC, ha dedicat un etzibada contra el president de la Cambra, Roger Torrent, també gironí i número tres de la llista d’ERC. “Només tenim un problema, que el Parlament faci de Parlament”, ha exigit després de denunciar que durant aquesta legislatura s’hi ha impedit parlar de qüestions com la monarquia.

La cap de llista de Girona, Gemma Geis, ha apuntat directament al PSC per advertir que “aquest país no es pot permetre que el partit socialista guanyi les eleccions” i ha assegurat que Salvador Illa representa “el més carrincló de Societat  Civil Catalana”.

 

A la imatge, Marcela Topor, esposa de Puigdemont, entre Gemma Geis i Laura Borràs / ACN