La complexitat d'aquests comicis, en plena pandèmia de coronavirus, amb actes sense públic i candidats amb mascareta, arriba en el cas dels presos polítics a autèntiques piruetes per exprémer el tercer grau. Josep Rull, que ha pres part aquesta tarda en l'acte organitzat per JxCat al Delte de l'Ebre, ha hagut d'intervenir al míting del vespre a Tortosa des d'un cotxe aturat en una àrea de servei. Els presos són conscients que de la fragilitat del seu tercer grau, com avui els ha recordat la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado.

En prendre la paraula des de l'interior del vehicle, Rull ha explicat que estava a l'autopista en direcció a la presó de Lledoners, atès que el tercer grau l'obliga a dormir entre setmana a la presó. 

 

"Ignomínia de l'Estat espanyol"

"Avui he tocat el cel aquí a l'Ebre, he sentit les olors i la llum de l'Ebre i ara hauré de tornar a una cel·la que és l'expressió de la ignomínia de l'Estat espanyol", ha lamentat, mentre es colava a l'emissió la veu del líder del partit, Carles Puigdemont, que es preparava per intervenir al mateix míting, però, des de Waterloo.

No ha estat aquesta l'única complicació amb què ha topat Rull en el seu míting des del cotxe. Just en el moment en què advertia que "el repte més important que pot tenir una nació és guanyar la seva llibertat" i garantia que JxCat sap a què es compromet quan assegura que activarà la declaració del 27-S, ha sonat un mòbil que li ha tallat en sec el parlament. "Això són problemes del directe. Era un moment molt èpic de la intervenció...", s'ha lamentat amb sornegueria.

Josep Rull / Julio Díaz

Josep Rull al Delta de l'Ebre, davant del conseller de Territori, Damià Calvet / Julio Díaz

"La Catalunya sense revenges d'Illa"

Més seriosa ha estat la seva intervenció al Delta de l'Ebre quan s'ha referit a les paraules de la fiscal general de l'Estat en què suggeria que recorrerà contra el tercer grau dels presos polítics.

Sort que Illa defensava una Catalunya sense revenges. Sort”, ha ironitzat Rull, que ha retret: “el primer que farà la fiscalia pretesament progressista nomenada per Pedro Sánchez serà aquest recurs per reingressar-nos a la presó”. “Malgrat això no tenim por”, ha assegurat.

 

A la imatge principal, Josep Rull intervenint al míting de Tortosa des del cotxe