L’alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha hagut d’escoltar aquest matí els retrets que li ha dedicat el ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, quan davant l’exigència de la UE sobre la posada en llibertat de l’opositor Alexei Navalni i els seus seguidors, li ha replicat recordant la brutalitat policial a Europa i la situació dels presos independentistes. Lavrov ha acusat Borrell d’aplicar una doble vara de mesurar.

En una roda de premsa a Moscou després de la reunió que han mantingut els dos polítics, el cap de la diplomàcia europea ha insistit públicament a reclamar la posada en llibertat de Navalni i ha subratllat que la UE espera una investigació “independent i completa” sobre l’enverinament del líder opositor aquest estiu.

 

Després d’escoltar-lo, Lavrov ha replicat recordant els casos d’abusos policials viscuts darrerament a Europa i als Estats Units i, en concret, s’ha referit a la situació dels presos independentistes, els quals ha posat com a exemple de “decisions judicials motivades políticament”.

A la presó per un referèndum

“Els líders independentistes són a la presó per organitzar un referèndum, una decisió que la justícia espanyola no ha revocat malgrat que tribunals d’Alemanya i Bèlgica han sentenciat en contra”, ha argumentat.

El ministre rus ha recordat que Espanya davant d’aquesta situació ha defensat el seu sistema judicial i ha demanat no dubtar de les seves decisions, mentre que, per la seva banda, Rússia no ha fet comentaris polítics. “Això és el que volem d’Occident en termes de reciprocitat”, ha reclamat.

Lavrov, que ha denunciat que Rússia va ser acusada d'haver intervingut en el referèndum català sense proves, s’ha queixat que Rússia està acostumada al fet que la UE tracta d’imposar restriccions il·legítimes de manera unilateral. “És bastant mal educat. Aquesta arrogància de l’Europa culta em sembla bastant inacceptable i la rebutgem categòricament”, ha reblat.

Sergei Lavrov Borrell Navalni / ACN

El ministre Sergei Lavrov, durant la reunió amb Josep Borrell / Efe

Borrell ha replicat als retrets del ministre rus assegurant que quan es produeixen als Estats Units o la UE casos de brutalitat policial, “hi ha moltes maneres de posar les coses al seu lloc i demanar responsabilitats”.

El responsable de la política exterior de la UE ha insistit a reclamar una investigació “plena i transparent” que podria ajudar a clarificar el que va passar amb l’intent d’enverinament de Navalni.

 

A la imatge principal, el ministre rus Sergei Lavrov amb l'alt representant de la UE per a la política Exterior, Josep Borrell / Efe