Mentre les enquestes subratllen el frec a frec entre Junts per Catalunya i ERC, la campanya va pujant mica a mica la temperatura. La presidenciable de Junts, Laura Borràs, ha protagonitzat aquest vespre una incursió en la trinxera electoral per disparar directament contra la candidatura republicana, mentre que el líder del partit, Carles Puigdemont, ha advertit que tota la resta de candidatures del 14-F s'estan alineant contra Junts.

"Hem de lluitar contra aquesta curiosa sintonia, que us avanço que com més segueixi la campanya més la veurem, de junts contra Junts. És a dir, tots junts contra JxCat. Els d'un costat i els de l'altre. Tampoc és la primera vegada", ha retret el líder del partit durant la seva intervenció des de Waterloo en l'acte electoral de Mataró.

"Prou acords low cost"

Puigdemont ha dedicat una etzibada més a ERC assegurant que una victòria de Junts obligarà l'estat espanyol a "abandonar la comoditat dels acords low cost en què s'ha instal·lat, aquesta sensació que no cal que s'esforci més del compte perquè sempre hi ha algú que li tira endavant la investidura o que li aprova uns pressupostos a canvi de res", ha argumentat, tot assegurant que una victòria de JxCat li demostrarà que "les coses no van així". 

Ha replicat directament al socialista Salvador Illa, que diumenge va aconsellar a l'independentisme passar pàgina, i ha assegurat que Catalunya té memòria, per la qual cosa, després de recordar-li que la Diada és l'Onze de Setembre en memòria al 1714, ha advertit que la "la història els passarà comptes".

Puigdemont ha demanat una "mobilització històrica" enfront dels qui intenten paralitzar amb la por i ha denunciat que Junts ha d'afrontar la campanya en una situació de desigualtat, sense drets electorals, per la qual cosa ha reclamat ajut dels simpatitzants per fer "una proesa en pocs dies".

Borràs Julia Díaz

Laura Borràs ha intervingut aquest vespre en un míting a Mataró / Julio Díaz

"De via àmplia a via morta"

També Borràs, que fins ara ha optat per un discurs molt prudent amb ERC, ha entrat aquest cop en les crítiques directes als socis de Govern. El primer dard ha anat dirigit a la proposta que impulsa el lema dels republicans d'una via àmplia a la independència. "Hi ha companys de viatge que volen una via àmplia, que pot posar la independència en una via tan lenta que pot acabar en una via morta", ha alertat.

Seguint aquest argument, Borràs ha replicat també les crítiques que ha rebut la proposta de JxCat d'activar la declaració d'independència si l'independentisme arriba al 50%. Ha advertit que el que no és realista és esperar que l'estat espanyol es comporti com un Estat democràtic" o pensar que amb un govern amb Podem s'avançarà cap a la independència.

"Per tant, el 14-F hi ha dues opcions, o un govern tripartit i ja sabem el funcionament que té i com de nefast és, no només en el passat sinó també en el present, sigui a Madrid o a l'ajuntament de Barcelona, o bé un govern independentista", ha advertit.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont en el moment d'intervenir per videoconferència al míting de Mataró / Julio Díaz